Met behulp van “Software defined radio” is het mogelijk om met vrij eenvoudige hardware en een computer radiosignalen te ontvangen en decoderen. De SDR Hands-on kit van Elektor bevat alle essentiële onderdelen om meteen zelf aan de slag te gaan met deze moderne vorm van radio-ontvangst. We geven hier een indruk van de mogelijkheden van dit betaalbare pakket en onze eerste ervaringen met SDR.

In de afgelopen jaren heeft Elektor al veel aandacht besteed aan SDR. Niet alleen aan de techniek, maar ook in de vorm van praktische en eenvoudig na te bouwen hardware. In 2007 verscheen al een SDR-ontvanger in de vorm van een shield voor een Arduino Uno, waarbij de Uno de afstemming van de oscillator op het SDR-printje voor zijn rekening nam. Het audio-uitgangssignaal van het printje werd naar een PC gestuurd, die hieruit met behulp van speciale SDR-software de ontvangen audiosignalen destilleerde. Op deze manier konden signalen van 150 kHz tot 30 MHz worden ontvangen

Van deze populaire SDR-ontvanger zijn inmiddels twee opvolgers verschenen, de laatste stamt uit 2016. Voor slechts enkele tientjes kun je zo'n opgebouwd printje van het Elektor SDR Shield 2.0 kopen en het biedt een prima mogelijkheid om kennis te maken met het fenomeen SDR.

Complete kit

De inhoud van de SDR Hands-on kit.
Sinds enige tijd biedt Elektor ook een zogenaamde SDR Hands-on kit aan, die een praktijkboek, een opgebouwd SDR-shield, een aantal headers, twee speciale ringkernen en een stuk dunne coax-kabel bevat. Het enige dat je zelf nog moet toevoegen, is een Arduino Uno (maar die hebben de meesten van ons wel ergens liggen).

Het boek in deze kit is het SDR Hands-on Book (verkrijgbaar in het Engels en Duits), geschreven door de ontwikkelaar van het SDR-shield, Burkhard Kainka. Hij verklaart op een duidelijke wijze hoe je met het SDR-shield aan de slag gaat. Verder laat hij zien hoe je met verschillende SDR-programma's kunt werken en wordt er veel aandacht besteed aan antennes, een wezenlijk onderdeel voor het verkrijgen van een goede ontvangst. Natuurlijk wordt ook de software voor de Arduino uitgebreid besproken. Tenslotte geeft hij nog enkele grotere projecten op basis van het SDR-shield: een standalone-ontvanger, een WSPR-zender en een QRP-transceiver.

Een review van het boek is al gedaan door Elektor-HF-specialist Jan Buiting. Die bespreking is heel uitgebreid en daar verwijs ik geïnteresseerden graag naar. Ikzelf ben meer thuis in audio- en meettechniek en juist als niet-HF-specialist leek het me wel interessant om eens te kijken wat mijn ervaringen met deze kit zouden zijn.