Van CAD naar CAM

Eén van de meest kritieke fases bij de productie van printplaten voor een eigen product is het zonder fouten overdragen van de ontwerpdata naar de PCB-fabrikant. Voor het correct fabriceren van een print zijn veel verschillende soorten informatie nodig. Helaas zijn de bestandsformaten die CAD-programma’s meestal gebruiken daar niet nauwkeurig genoeg voor: ze laten ruimte voor onzekerheden en interpretatie.

 
eurocircuits drill/slot editor
De Drill/Slot Editor heeft veel selectiegereedschappen.

De Drill/Slot Editor

Om deze situatie te verbeteren biedt PCB-fabrikant Eurocircuits een gratis online tool-suite aan, waarmee printontwerpers kunnen controleren of hun gegevens juist worden geïnterpreteerd. De nieuwe Drill/Slot Editor voegt nog meer mogelijkheden toe aan deze toch al uitgebreide verzameling.

Niet alle gaten zijn hetzelfde

Het kan triviaal klinken, maar bij het fabriceren van printen is een gat niet zomaar een gat. Printplaten hebben meestal heel veel gaten, van doorgemetalliseerde via’s tot gaten om de print in een kast te monteren en die moeten allemaal aan verschillende eisen voldoen. Het klinkt misschien vreemd, maar basic Gerber-files bevatten geen informatie over gaten. Die informatie moet dus op een andere manier worden aangeleverd. Dan moeten er bijvoorbeeld Excellon-files aan te pas komen.

Een boring is meer dan een gat

Om te benadrukken dat een gat meer is dan alleen een diameter, noemen de mensen bij Eurocircuits ze ‘drills’ (boringen). Een drill heeft een diameter, een XY-positie en kan een metallisering nodig hebben. Een doorgemetalliseerd gat moet meestal verbonden zijn met een spoor of met een kopervlak en als dat zo is, moet er natuurlijk na het boren voldoende koper overblijven om dat mogelijk te maken. Daarom geldt bij elke boring ook een maximale tolerantie voor de diameter en positie. Dat zijn dus op zijn minst al zeven parameters voor één gat (om nog maar te zwijgen van opgevulde via's).

Beperkte nauwkeurigheid

Bedenk ook dat de ontwerpbestanden maar een beperkte nauwkeurigheid hebben. Het is daarom verstandig om gebruik te maken van een raster. Ook kan het zijn dat sommige boordiameters niet mogelijk zijn met de gekozen board-klasse. En ook de gereedschappen van de fabrikant hebben geen oneindig grote nauwkeurigheid. Het zal nu wel duidelijk zijn dat het niet zo gemakkelijk is als het lijkt om alle CAD-boordata in overeenstemming te brengen met de CAM-gereedschappen van de producent.