Als u na veel tijd en inspanning eindelijk het ontwerp van uw nieuwe print (PCB) hebt afgerond, is het tijd om die print te laten fabriceren. Het genereren en naar een fabrikant sturen van de productiedata is vaak een stressvol proces: Is de data wel goed? Kan de fabrikant ermee uit de voeten?

Om die stress in elk geval te verminderen, heeft printfabrikant Eurocircuits een aantal online tools die de gebruiker precies laten zien wat er zal worden gefabriceerd en hoe. De gebruiker kan hiermee ook op het laatste moment nog wijzigingen aanbrengen. Deze tools zijn gratis te gebruiken en u bent niet verplicht om iets te bestellen.
 
In eerdere artikelen hebben we al aandacht besteed aan (in alfabetische volgorde) de Panel Editor, PCB Checker, PCB Configurator, PCB Solver en PCB Visualizer, dit keer gaan we kijken naar de Marking Editor.

Wat is marking?

Als u weleens een zelfontworpen print ergens hebt laten maken, is het u vast wel opgevallen dat er tekst op de gefabriceerde kaarten staat die niet aanwezig was in uw oorspronkelijke ontwerp. Printfabrikanten hebben de gewoonte om codes en soms zelfs logo’s op de printen te zetten. We noemen dat marks.

 
eurocircuits order code
De bestelcode in de rode rechthoek is toegevoegd door Eurocircuits.

Andere veel voorkomende marks zijn QR-codes, UL-marks, logo's enzovoort. Eigenlijk kunnen we alle opdruk op de onder- en bovenkant van de print beschouwen als marking.

Met de Marking Editor kunt u deze marks bekijken en veranderen. U kunt er niet uw eigen componentenopdruk mee aanpassen, dat moet u doen in uw printontwerpsoftware, maar u kunt wel andere marks toevoegen, bewerken en verplaatsen.