Openen van de Marking Editor

Om de Marking Editor te kunnen gebruiken moet u, uiteraard, eerst een printontwerp uploaden. Ga naar de website van Eurocircuits en klik op Analyze Data. Vul het formulier in, selecteer uw Gerber-files en bevestig de invoer. Wacht tot PCB Visualizer zijn werk heeft gedaan (het geanimeerde busy-pictogram verandert dan in iets statisch, hopelijk een groen vinkje). Open dan de Visualizer. Scrol omlaag in het linker deelvenster, totdat u de ‘Advanced options’ ziet. Naast de titel zit de drukknop ‘Marking’. Klik daar op om de Marking Editor te openen.

 
eurocircuits marking editor
Klik op de knop ‘Marking’ in de header van de Advanced options om de Marking Editor te openen.

Na het openen van de editor zou u één marking moeten opvallen: het ordernummer van Eurocircuits. Laten we eens kijken wat we daarmee kunnen doen om vertrouwd te raken met de editor.

Gebruik van de Marking Editor

Het ordernummer wordt automatisch geplaatst op een plaats waar het, hopelijk, niet in de weg zit. Maar, het zou kunnen dat u die ruimte vrij van opdruk wilde houden. Normaal gesproken zou u niet kunnen ingrijpen, maar met de Marking Editor kunt u het ordernummer verplaatsen. Klik op de rode rechthoek om de marking. Die wordt dan oranje en u kunt hem naar een betere positie slepen. Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Scrol omlaag naar de ‘Ordernumber properties’ in het deelvenster ‘Tools’ aan de rechterkant. Hier kunt u kiezen op welke laag de marking wordt geplaatst (koper- of componentenzijde). U kunt het nummer ook draaien.

Als uw wijziging een productieprobleem oplevert, verschijnt er een waarschuwing onderaan het venster ‘Tools’. Los het probleem op door uw aanpassing te verbeteren of door uw laatste bewerking ongedaan te maken.
 
eurocircuits marking editor
In de Marking Editor.

Het ordernummer is verplicht; elk board moet er minstens één hebben. Standaard wordt het ordernummer geplaatst op de componentenzijde maar met een trucje kan het naar de andere kant van de kaart worden verplaatst:
  1. Kies de andere kant van de kaart met de knop ‘Switch view to…’ of klik op het gewenste deelvenster in de ‘Bird’s Eye View’ aan de linkerkant
  2. Klik op de knop ‘O/N’ om een extra ordernummer toe te voegen
  3. Positioneer en draai het nummer zoals u het wilt hebben en kies de koper- of legendalaag
  4. Schakel de weergave terug naar de andere kant
  5. Selecteer het ordernummer en klik op ‘Delete the selected object’

Custom markings

Na deze oefeningen begrijpen we de basisfunctionaliteit van de editor en kunnen we eigen markings toevoegen. Vink daarvoor eerst het vlakje ‘PCB has custom markings’ aan. Ik heb geen idee waarom dat nodig is, maar OK, het is maar één klik extra. Nu kunt u bijvoorbeeld vrije tekst of een productiedatum toevoegen (er zijn verschillende formaten beschikbaar). Vergeet niet op Enter te drukken als u afmetingen verandert.

Adding a custom logo or image is really simple, all you have to do is select the image file (JPG, GIF, PNG, TIFF or BMP) and place it where you want. Custom logos can be placed on print, copper and solder mask layers, giving you potentially the option to correct the solder mask (but you did that already in your design tool). Note that logos are subject to Eurocircuits’ rules for legend printing meaning that openings in the solder mask will be clipped away.

Een eigen logo of afbeelding toevoegen is heel eenvoudig, u hoeft alleen maar een bestand (JPG, GIF, PNG , TIFF of BMP) te kiezen en het te plaatsen waar u het wilt hebben. Eigen logo’s kunnen worden geplaatst in de lagen opdruk, koper en soldeermasker, zodat u in principe het soldeermasker nog kunt aanpassen (maar dat had u al gedaan in uw ontwerpprogramma). Let erop dat logo’s moeten voldoen aan Eurocircuits’ eisen voor het printen, dat wil zeggen dat openingen in het soldeermasker worden weggesneden.
 
De mogelijkheid om een QR-code toe te voegen is heel handig. U hoeft niet zelf een QR-code te genereren, de Marking Editor maakt automatisch een QR-code aan voor de tekst die u invoert. (Pas op voor tikfouten!) QR-codes kunnen alleen in de componentenopdruk worden geplaatst.