Spraakherkenning is de grote hype van dit moment. Dat blijkt wel uit producten als Amazon’s Echo, Google’s OK, spraakbestuurde auto’s van Mercedes-Benz en TV-toestellen van LG. Nu we alle objecten aan het internet hebben gekoppeld, wordt het tijd om er stembesturing aan toe te voegen. Er zijn allerlei kits op de markt gekomen, waarmee het ook mogelijk is om spraakherkenning achteraf toe te voegen aan bestaande objecten. Laten we eens één van die kits onder de loep nemen: de Grove Speech Recognizer Kit voor Arduino van Seeed.

 
Grove Speech Recognizer Kit for Arduino
De Grove Speech Recognizer Kit voor Arduino
wordt geleverd in een doorschijnende groene plastic doos.

Wat staat er op de doos?

De wikkel om de doos belooft, in gebroken Engels, dat de gebruiker met de inhoud snel aan de slag kan met spraakherkenning en die kan inzetten voor experimenten met slimme domoticatoepassingen. Voorbeelden van die demonstratieprojecten zijn het afspelen van muziek en het bedienen van het licht door gewoon commando’s uit te spreken. (Op de wikkel staat ook, dat je de kit beter uit de buurt kunt houden van open vuur.)

En wat zit er in?

Als we de doorschijnende groene doos open maken, zien we zes zakjes, een kartonnen doos en een handleiding. Er zit géén Arduino in. De zakjes bevatten:
  • Een infrarood-zendmodule
  • Een infrarood-ontvangstmodule
  • Een MP3-spelermodule
  • Een real-time klok (RTC)-module
  • Een spraakherkenningsmodule
  • Vijf 20 cm lange, 4-aderige kabels

Het Grove-systeem

De modules zijn zogenaamde Grove-modules en de kabels zijn Grove-kabels. En omdat het een kit voor Arduino is, zal het u niet verrassen dat de kartonnen doos een Grove-shield voor Arduino bevat. Maar wat is Grove?

 
Grove system
Het Grove-basisshield.

Seeed omschrijft het zó: Grove is een modulair, gestandaardiseerd verbindingssysteem voor het maken van prototypes. Het bestaat uit bouwblokken waarmee elektronische systemen kunnen worden samengesteld. Een Grove-systeem bestaat uit een basiseenheid, meestal een microprocessor, en diverse modules die met elkaar zijn verbonden via 4-aderige kabels met gestandaardiseerde connectors. Grove-modules hebben meestal één functie, zoals een drukknop of een hartslagsensor.