Nu het nog winter is, reviewen we deze keer eens een kleine, eenvoudige schakeling, die toch erg handig en gemakkelijk is voor temperatuurgeregelde toepassingen, bijvoorbeeld voor het inschakelen van een warmtelamp voor het temperatuur houden van een terrarium of zelfs het schakelen van een klein elektrisch kacheltje voor het vorstvrij houden van een ruimte. Hij luistert in onze Store naar de naam ‘Intelligente digitale thermostaatschakelaar’, en dat is precies wat het is.
 
Eerst even kort uitleggen hoe de schakeling in praktische zin werkt. De vier oranje 7-segment-displays op de print (twee cijfers links en twee cijfers rechts) tonen de omschakelpunten, het grotere rode display toont de gemeten temperatuur. Elke halve seconde meet de schakeling de temperatuur, vergelijkt deze met de schakelpunten en schakelt dan het relais in of uit als dat nodig is.
 
De schakeling kun je op twee manieren inzetten: Hij kan het relais inschakelen wanneer de temperatuur onder een bepaalde waarde daalt en weer afschakelen als hij boven een (andere) ingestelde waarde komt, bijvoorbeeld in een toepassing met een verwarming; maar hij kan het ook andersom. Dat wil zeggen, het relais wordt dan geactiveerd wanneer de temperatuur boven een bepaalde waarde komt en afgeschakeld wanneer hij onder een (andere) waarde komt. Dat is handig als je er een koeling mee wilt schakelen.
 
Dus: stel je de starttemperatuur lager in dan de stoptemperatuur, dan kun je een verwarming aansturen, stel je de starttemperatuur hoger in dan de stoptemperatuur, dan kun je een koeling aansturen.
 
Met de Intelligente digitale thermostaatschakelaar kun je dus ook zelf de grootte van de hysteresislus bepalen door de start- en stoptemperatuur aan te passen; een groter verschil tussen de temperaturen levert een grotere hysteresislus.
 
Overigens, wanneer je de start- en stoptemperaturen op dezelfde temperatuur instelt, wordt de schakeling gedeactiveerd en blijft het relais open.
 
De starttemperatuur stel je in met de drukknopjes onder het linker oranje 7-segmentsdisplay, de stoptemperatuur met de knopjes onder het rechter display. Dat staat ook netjes aangegeven op de print. De schakeling duidt ook middels twee leds aan in welke toestand hij zich bevindt. De rode led (links) licht op wanneer het relais ingeschakeld is, de groene led licht op als het relais uitgeschakeld is.