Het relais kan een aanzienlijk vermogen schakelen, tot 10 A bij 240V wisselspanning. Een koeling of kachel van 2000 W is dus geen probleem. Ook is er op de print rekening gehouden met voldoende ‘kruipafstand’ en hebben netspanning voerende kopersporen dankzij sleufjes in de print een veilige afstand tot het laagspanningsgedeelte. Wat wel een beetje jammer is, is dat het relais slechts enkelpolig is. Het is alleen in serie aan te sluiten met de te schakelen belasting. De datasheet van het relais vindt u hier: www.stcmicro.com/rar/SRU(22F).pdf.
 
De schakeling werkt op 12V-gelijkspanning en trekt ongeveer 100 mA (120 mA met relais geactiveerd). Op de print zit een 1117-5.0-spanningsstabilisator die hier 5 V van maakt voor de microcontroller en het 74HC164D-shiftregister. De microcontroller is een 16 MHZ 8-bits STM8S003F3 van STMicroelectronics met 8 Kb flash, 128 byte EEPROM, 10-bit ADC, 3 timers, UART, SPI en I2C. Het relais wordt vanuit de microcontroller via een transistor geschakeld en direct uit de 12 V gevoed. Er zit netjes een vrijloopdiode parallel geschakeld aan de relaisspoel om spanningspieken bij het schakelen te voorkomen.
 
Een klein zoemertje laat van zich horen wanneer je de temperatuurinstelling aanpast en wanneer de thermosensor niet aangesloten is. In dat laatste geval toont het rode display ‘LL’ (‘Low Level’). Verder is de schakeling zo eenvoudig, dat er geen kalibratiemogelijkheid is voor de temperatuursensor, die trouwens van het type 3950 is. Een beetje jammer, maar niet onoverkomelijk; de gemeten temperatuur wijkt nauwelijks af van de werkelijke waarde, zie de foto.
 
 
De schakeling toont de temperatuur in gehele graden van –9 tot 99 °C en heeft dus een resolutie van 1 graad C. De in te stellen start- en stoptemperaturen hebben hetzelfde bereik en dezelfde resolutie. Dat is jammer genoeg niet zo heel nauwkeurig. De 10-bits ADC had gemakkelijk in 210 = 1024 stapjes kunnen meten, dus een halve graad nauwkeurigheid zou ook geen probleem geweest zijn. Of hij intern wel met tienden van graden werkt — want dat zou hij wel ongeveer kunnen meten — kunnen we helaas niet achterhalen.
 
De temperatuursensor is via een snoertje van +/- 45 cm en een gepolariseerd molex-achtig stekkertje (typisch Chinees) op de schakeling aangesloten en zit netjes ingegoten in een waterdichte metalen behuizing, zodat ook vloeistoffen prima gemeten kunnen worden.
 
Al met al is het een praktische schakeling die wel de nodige aandacht vergt bij het kiezen/maken (3D-printen?) van een behuizing wanneer je er netspanning mee wilt schakelen. De pennen/pads van de printkroonsteen voor het aansluiten van de belasting zitten vlak onder de instelknopjes voor de starttemperatuur. Als je daar per ongeluk vanaf ‘slipt’, hang je eraan. Het rode 7-segment-display zit op exact dezelfde ‘hoogte’ als de drukknopjes, waardoor je heel goed een ‘folie-frontplaat’ zou kunnen toepassen — een stevig kunststof plaatje met uitsparingen voor de display en knoppen; hierop komt dan de folie zodat het geheel netjes afgesloten is.
 
Dus hebt u nog een drinkbak voor de kippen die vorstvrij gehouden moet worden, dan kunt u snel en eenvoudig een verwarmingselementje op deze schakeling aansluiten. De beestjes zullen u dankbaar zijn.