Vroeger had elke elektronicus in zijn (hobby-)lab wel een functiegenerator met een XR2206 staan, maar die tijden zijn al lang voorbij. Tegenwoordig werkt zo'n generator met een DDS-chip die frequenties digitaal opwekt. Helaas is een fatsoenlijke DDS-functiegenerator niet echt goedkoop – of soms toch wel? De JOY-iT DDS-functiegenerator die we voor u onder de loep nemen, belooft een groot frequentiebereik en een heleboel mogelijkheden voor een bodemprijs. Zit er misschien een addertje onder het frequentiegras?

We zullen maar meteen beginnen met het slechte nieuws. En dat is de behuizing van de JOY-iT JDS6600. Die ziet er nogal goedkoop uit, daar had de fabrikant wel een paar euro meer in mogen investeren. Maar het goede nieuws is dat het ding voor nog geen 140 euro een flink frequentiebereik biedt, best nauwkeurig is en een hele rits aan instelmogelijkheden biedt. Daarover zo meteen meer.
Alle instellingen voor de twee uitgangssignalen
zijn op het display te zien.

Hardware

De generator van JOY-iT zit in een eenvoudig kunststof kastje van bescheiden afmetingen. Op het front zitten een klein maar duidelijk LCD dat alle instellingen toont, een aantal bedieningsknoppen, een draaiknop en drie BNC-bussen, twee uitgangen en een ingang voor de eveneens ingebouwde frequentieteller. Het apparaatje kan dus twee uitgangssignalen leveren die onafhankelijk van elkaar of gekoppeld kunnen worden ingesteld. De voeding wordt verzorgd door een bijgeleverde netspanningsadapter. Verder zitten in de doos ook nog twee BNC-kabeltjes met krokodillenklemmen, een BNC-BNC-kabel en een USB-kabel, dat verwacht je niet bij een apparaat met zo'n prijs.

De belangrijkste eigenschappen van de JDS6600: frequentiebereik voor sinus tot 60 MHz, voor blok en driehoek tot 15 MHz en voor de overige golfvormen tot 6 MHz. Er kan worden
Het instellen is ook via de PC mogelijk.
gekozen uit circa 15 voorgeprogrammeerde en maximaal 60 zelf geprogrammeerde golfvormen. De uitgangsspanning bedraagt maximaal 20 Vtt onder 10 MHz. daarboven is nog 10 Vtt (tot 30 MHz) resp. 5 Vtt (tot 60 MHz) beschikbaar. De instelbare offsetspanning heeft vergelijkbare waarden. Verder kan de JDS6600 signaal-bursts en frequentie-sweeps opwekken. De ingebouwde frequentieteller is geschikt voor signalen tot 100 MHz en 2-20 Vtt.