Convert your Raspberry Pi into a Desktop PC - front
Sober en elegant. Maar het belangrijkste
zit aan de achterkant en binnenin.

De Raspberry Pi wordt in zijn blootje geleverd maar, vroeger of later, zal de gebruiker hem toch moeten aankleden met een kastje. En er bestaat een ruime keuze in passende behuizingen, die natuurlijk allemaal op elkaar lijken. Op het eerste gezicht lijkt de hier gepresenteerde Pi Desktop ook in die categorie van behuizingen te vallen, maar hij biedt toch wel iets meer dan een jasje voor deze beroemde nano-computer. Het is een kleine kit die hem verandert in een bureaubladcomputer(tje).
Let op: verwar de Pi Desktop niet met de Pi-top. Die lijkt ook op een behuizing, maar is bedoeld om van de RPi een draagbare computer met een ingebouwd scherm te maken. Hij is vooral bedoeld voor educatieve toepassingen.

Een bureaucomputer(tje)

De Pi Desktop-kit vergemakkelijkt het om van een gewone Raspberry Pi een echte computer te maken: universeel, met maximaal 1 Tb aan massageheugen en met een softwarebestuurde aan/uitknop. RPi 2 of 3? Dat maakt niet zoveel uit. De Pi wordt ook niet meegeleverd in de kit: u kiest zelf welke Raspberry het moederbord van uw desktopcomputer gaat vormen.

Convert your Raspberry Pi into a Desktop PC - kit
De kit bevat een behuizing, een uitbreidingskaart met 3 functies en enkele accessoires.

Het bijzondere van deze kit zit hem in de uitbreidingskaart die wordt bestuurd door een STM8S00-microcontroller. Deze komt samen met de RPi in de behuizing en wordt aangesloten op zijn GPIO-connector. De uitbreidingskaart is zelf voorzien van een female GPIO-connector aan de andere kant, zodat de I/O-aansluitingen van de RPi toegankelijk blijven (met enkele beperkingen voor wat betreft de aansluitingen die de uitbreidingskaart zelf gebruikt).

Convert your Raspberry Pi into a Desktop PC - extension board
De Pi Desktop-uitbreidingskaart wordt op de GPIO-connector van de Raspberry Pi gestoken.

De functies van de Pi Desktop-uitbreiding voor de Raspberry Pi

De combinatie van de volgende drie functies, heel verschillend maar allemaal even nuttig, ook apart, maakt de kit interessant:
1. De uitbreiding zorg er met een intelligente softwarebesturing voor dat de voeding veilig wordt in- en uitgeschakeld.
Voor de gebruiker vertaalt zich dat in een aan/uitknop met indicatielampje op het deksel van de behuizing van de Pi Desktop. Op de bovenstaande foto van de kit is het mechanisme aan de binnenkant van het deksel te zien. Dit mechanisme drukt op een drukknop op de uitbreidingskaart.

Convert your Raspberry Pi into a Desktop PC - mcu flow power
Gecontroleerde besturing van de voeding van de RPi.

U zult begrijpen dat op die manier wordt voorkomen dat de voeding ontijdig wordt uitgeschakeld. Om door te kunnen groeien van een evaluatie-board naar een bureaucomputer, moet de RPi de risico’s die samenhangen met het ontbreken van een gecontroleerde besturing van zijn voeding overwinnen. Ontijdig uitschakelen van de voeding van een computer kan ernstige schade veroorzaken, zeker als hij op het moment van uitschakelen bezig was met een schrijfoperatie. Met Pi Desktop is dat probleem opgelost.
Als een gebruiker speciale wensen heeft over wat er moet gebeuren bij het indrukken van de aan/uitknop van zijn Pi Desktop, kan hij zelf (op eigen risico), het gedeelte van de software (in Python) dat de gecontroleerde besturing van het uitschakelen verzorgt, aanpassen. De details zijn te vinden in de documentatie (zie de links aan het einde van dit artikel).