Real time clock en mSATA-interface voor de RPi

2. De tweede functie van de uitbreidingskaart is die van real time clock (RTC) met een PCF8563. Daarmee kan de computer zijn klok gelijkzetten als hij verbonden is met een netwerk. De werking wordt ook beschreven in de documentatie (zie onder).
 
Convert your Raspberry Pi into a Desktop PC - board - battery holder
De female GPIO-connector en de batterijhouder voor de real time clock.
Convert your Raspberry Pi into a Desktop PC - mSATA connector
mSATA-connector voor SSD < 1 Tb
3. De meest spectaculaire van de drie functies is de toevoeging van een mSATA-connector (met de m van mini) voor het aansluiten van een massageheugenmodule, waar de RPi zelfs vanaf kan booten. Deze mSATA-interface is ontworpen voor een SSD-massageheugenmodule, niet voor een klassieke harde schijf.
Zelfs al werkt deze interface via de USB van de RPi (USB to SATA bridge controller GL830) die de snelheid ernstig beperkt, dan nog blijven de prestaties qua capaciteit, snelheid en toegangstijd tot het SSD-massageheugen heel goed. Alleen de prijs van zo’n SSD-module kan nog een bezwaar zijn.

Het oog van de Pi Desktop

Convert your Raspberry Pi into a Desktop PC - camera
De cameramodule wordt niet meegeleverd.
Dus u krijgt een echte desktopcomputer, snel, met vier USB-poorten, met WiFi, Bluetooth, Ethernet en HDMI. En op de behuizing zit een lichtgevende indicator die u informeert over de toestand van de computer: actief, gestopt, aan het opstarten, aan het afsluiten... Maar dat is nog niet alles.
In de behuizing van de Pi Desktop is ook plaats voor een cameramodule. Die maakt geen deel uit van de kit, maar in de voorzijde van de behuizing zit wel een opening op de juiste plaats. 
De camera (indien aanwezig) wordt rechtstreeks aangesloten op de RPi.

Dissipatie en ventilatie van de Raspberry Pi

Er wordt flink wat warmte geproduceerd in de eivolle behuizing. Daarom bevat de kit een koellichaam om op de microcontroller van de RPi te plakken.
Convert your Raspberry Pi into a Desktop PC - bottom view
Voor het ophangen van de behuizing. 

U kunt wel zien dat de behuizing goed geventileerd is, met veel openingen. Toch zeggen sommige gebruikers dat het niet voldoende is. Ze vinden zelfs dat er een kleine ventilator nodig is om de temperatuur van de Pi Desktop binnen redelijke grenzen te houden.
De achterkant van de behuizing is trouwens voorzien van inkepingen om hem aan de muur te hangen, dus misschien bevordert een verticale plaatsing de ventilatie.