Eigenschappen en eerste indrukken

In- en uitgangen op de zijkant.

Het geteste apparaat is de TO1102, die deel uitmaakt van de TO1000-serie die 4 modellen telt:

De bemonsteringsfrequentie is maximaal 1 GSa/s als maar één kanaal wordt gebruikt, of 500 MSa/s als twee kanalen in gebruik zijn (1 GSa/s = 1 miljard samples per seconde). Voor het gespecificeerde frequentiebereik van 100 MHz is dat redelijk, maar bij de vierkanaalsversie neemt de bemonsteringsfrequentie dus af tot 250 MSa/s per kanaal. Bij het geteste apparaat lag het –3 dB-punt iets boven 110 MHz, maar vreemd genoeg begon de versterking al (heel langzaam) af te nemen vanaf 20 MHz. Een punt om op te letten: De frequentie van het signaal (die wordt weergegeven op het scherm) is niet correct als het signaal zo zwak is dat het minder dan één derde van de hoogte van het scherm inneemt.

Een mooie meetnauwkeurigheid.

Afgezien van dat detail, was ik aangenaam verrast toen ik zag dat de frequentie van 99,9563 MHz die werd weergegeven op mijn oude HF-generator op de oscilloscoop werd weergegeven als… 99,9563 MHz, dat is een heel mooie nauwkeurigheid!

Er is een HDMI-uitgang (die vind je niet vaak op een oscilloscoop) om het beeld te dupliceren op een extern scherm of op een beamer. Dat is heel handig voor onderwijstoepassingen!

 

Micsig-Review-31-measure
31 verschillende soorten
automatische metingen.

Er zijn 31 soorten automatische metingen mogelijk, waaronder periodetijd (Period), duty cycle (Duty), impulsduur (Width), stijg- en daaltijden (Rise Time en Fall Time), fase, etc. We vinden de klassieke ontkoppelingsmogelijkheden DC, AC, met of zonder filtering (voor een correcte triggering zelfs met signalen waarin een residu van HF of brom aanwezig is).

De grootte van het geheugen, die overeenkomt met het aantal opgeslagen en weergegeven samples, is 28 Megasamples (of 2x 14 Megasamples bij gebruik van 2 kanalen). Dat is voldoende voor een goed oplossend vermogen, zelfs bij lange single shot-metingen (SingleSeq).

De reflecties kunnen irritant zijn.
Recht van voren gezien is er een heel goed contrast.

De verticale resolutie (resolutie van de A/D-converter) is 8 bits, een gebruikelijke waarde voor apparaten in deze categorie, en voldoende voor veel toepassingen (profs die een resolutie van 12 of 14 bits nodig hebben, moeten hun keuze maken uit een andere categorie).

Vreemd genoeg geeft het handboek een maximale gevoeligheid van 1 mV/div aan, maar die van het geteste apparaat bleek wel 500 uV/div. Daar zal niemand over klagen!
Het apparaat is uitgerust met twee MP130-probes (doorlaatband: 300 MHz) en heeft een weergave met 256 intensiteitsniveaus (betere weergave van complexe en bewegende vormen, zoals gemoduleerde signalen of signalen waarvan de amplitude of de fase instabiel zijn.

Het ruisniveau op de ingang (probe niet aangesloten) is minder dan 1 mV, heel goed.

De kracht van tactiele invoer

Het werkt intuïtief, maar het is wel even wennen...

Wat zou een tablet-oscilloscoop zijn zonder aanraakscherm? We kunnen allerlei parameters regelen door eenvoudigweg met onze vinger(s) te schuiven. We kunnen rechtstreeks op het scherm de triggerniveaus en de sporen verplaatsen (zowel in amplitude als in tijd). Dat is buitengewoon praktisch. Voor het plaatsen of verplaatsen van de horizontale of verticale cursors zijn twee vingers nodig, voor het zoomen zelfs drie. Die handige functies heb ik gevonden in de gebruikershandleiding (die ik, zoals gewoonlijk, eerst niet gelezen had).

Als u niet houdt van aanraken van het scherm, omdat u bang bent om er sporen op achter te laten, of gewoon omdat u er niet goed bij kunt, kunt u altijd nog een muis aansluiten… met of zonder draad!