Updaten van de firmware

De firmware van het apparaat kan worden geüpdatet via de USB-poort of via een Internetverbinding (Ethernet of WiFi). Dat zorgt voor rechtstreeks en snel updaten! Ik heb het geprobeerd, maar het is mij niet gelukt. Eén dezer dagen moet ik het eens opnieuw gaan proberen. 
Update via WiFi is een optie, dat wordt niet standaard meegeleverd.

Onderhoud

Micsig-Review-Elektor-inputs-ventilation
Meetingangen en ventilatieopeningen.

Steeds meer geminiaturiseerde draagbare apparaten hebben een geforceerde koeling nodig. Dat geldt ook voor deze scope. Twee kleine ventilators pompen de warme lucht naar buiten aan de onderkant van de behuizing. Het is dus niet aan te raden om het apparaat plat op een tafel of op uw knieën te plaatsen. Doet u dat toch, dan kan de thermische beveiliging inschakelen of, erger nog: het apparaat kan erdoor beschadigd raken. Als je ventilator zegt, dan zeg je geruis. Gelukkig valt het in dit geval erg mee. En als je ventilator zegt, heb je het ook meteen over regelmatig schoonmaken van de propellerbladen.

Micsig-Review-Elektor-Deblocage_pied_04
Het kostte me wat tijd om uit te vinden waar
ik moest drukken om de steun los te maken.

Voor wat betreft de geldigheid van de metingen: de fabrikant is nogal strikt en adviseert het apparaat elk jaar te kalibreren. In de professionele wereld is dat gebruikelijk, maar voor een apparaat in deze prijsklasse is het ongewoon. Zeker als je in aanmerking neemt dat kalibreren soms net zo duur is als een nieuw apparaat aanschaffen...
Maar de "optie" van kalibreren zal ongetwijfeld nodig zijn als u de geldigheid van de met deze oscilloscoop gedane metingen moet certificeren.

Conclusie

Voor slechts 460 Euro en met drie jaar garantie, ziet deze oscilloscoop er aantrekkelijk uit. Hij biedt veel meetmogelijkheden en werkt lekker snel. Het is jammer dat de connectors van de ingangen aan de onderkant van het apparaat zitten en niet aan de zijkant, maar dat went snel (ik gebruik gewoon haakse BNC-connectors).

Micsig-Review-Elektor-BNC-coude
Hier zijn haakse BNC’s heel nuttig.

De volledig tactiele bediening van alle functies maakt het gebruik erg comfortabel. In het begin is het voor bepaalde acties even uitproberen om te leren waar de vingers precies moeten worden geplaatst.

Natuurlijk zijn er ook andere "details" die ik niet diepgaand heb kunnen onderzoeken bij deze tests, zoals het updaten en het opslaan op een USB-stick. Het apparaat startte ook een keer spontaan opnieuw op... Ik heb de indruk dat ik wat kinderziektes heb gezien.

Al met al een verrassend krachtig apparaat. Het kan van alles, maar je kunt er niet mee bellen… met deze versie nog niet in elk geval.