Wanneer een elektronicus ergens buitenshuis een klusje moet opknappen, dan neemt hij het liefst minstens een multimeter en een oscilloscoop mee. Met de Owon handheld DSO/multimeter hoef je niet veel mee te nemen, want hij vormt een handige combinatie van deze twee apparaten in één compacte en stevige behuizing.

Er zijn verschillende multimeters op de markt die zijn voorzien van een aantal scoopfuncties en een grafisch display, maar het uitgangspunt is daarbij gewoonlijk de multimeter. Bij de hier besproken Owon scoopmeter heeft de fabrikant duidelijk andersom geredeneerd: Neem een draagbaar scoopje en voeg daar de belangrijkste multimetereigenschappen aan toe. Deze trend kom je steeds meer tegen bij fabrikanten van portable scoops. Zo'n combinatie wilden we wel eens in de praktijk uitproberen. Daarbij is bewust gekozen voor de eenkanaals versie van deze OWON omdat hij een heel aantrekkelijke prijs van nog geen 200 euro heeft.

Uiterlijk

De HDS1021M-N is wat groter dan een doorsnee multimeter, met afmetingen van 18,5x12x4 cm. Om de eigenlijke behuizing zit een oranje rubber beschermhuls, het geheel voelt stevig aan. De voeding wordt verzorgd door een ingebouwde Li-ion-accu die goed is voor zo'n 6 uur gebruik. Het 3,7" grote kleuren-display heeft een resolutie van 640x480, is mooi helder en heeft een redelijke kijkhoek. De rest van het front wordt ingenomen door de bedieningstoetsen, helemaal onderaan zitten de vier aansluitbussen voor de multimeter. De BNC-bus voor het scoopgedeelte zit rechts aan de zijkant.
 
Het scoopscherm geeft veel informatie.
De HDS1021M-N is verder nog voorzien van een blokgolf-testuitgang, een RS232-poort, een USB- en een USB-host-aansluiting. De meter wordt geleverd met een draagtas en een groot aantal toebehoren, zoals diverse aansluitkabels, een voedingsadapter, een probe, meetkabels voor de multimeter en zelfs een adapter om condensatoren te meten.

Oscilloscoop

De scoopsectie van HDS1021M-N heeft een ingangsbandbreedte van 20 MHz en een maximale sample-rate van 500 Msamples/s, heel goed voor een instrument van deze prijsklasse. Het apparaat reageert aangenaam snel op de aangeboden
Rechts en onder zijn de functiemenu's zichtbaar.
ingangssignalen en de Autoset-functie werkt bijzonder effectief, ik kreeg vrijwel altijd binnen enkele seconden een stabiel beeld op het schermpje.
 
Er zijn erg veel instelmogelijkheden beschikbaar via een popup-menu aan de zijkant. Wat dat betreft hoeft dit apparaat eigenlijk niet onder te doen voor een grote scoop: allerlei triggerinstellingen, diverse meetmogelijkheden voor het meetsignaal, metingen tussen cursorlijnen, zelfs een FFT-mogelijkheid met verschillende meetvensters is beschikbaar.