De XDS-serie oscilloscopen van het Chinese merk OWON heeft een aantal eigenschappen die je bij vergelijkbare modellen van andere merken (nog) niet aantreft, en dat alles tegen zeer scherpe prijzen. In deze review neem ik de betaalbare 4-kanaals XDS3064E onder de loep, die heel wat te bieden heeft voor minder dan 400 Euro.

Uitpakken

Bij het uitpakken van deze oscilloscoop valt meteen het grote scherm op, namelijk een 8-inch LCD met een resolutie van 800x600 pixels (bij de concurrentie meestal 7 inch) plus touchscreen-functionaliteit. In deze prijsklasse heb ik dit niet eerder gezien. Na het inschakelen van het apparaat blijft deze eerste indruk hangen: Wauw, wat een mooi scherm met een goede kijkhoek!

Nu terug naar de scoop zelf. Voor nog geen 400 euro krijg je een 4-kanaals versie met touchscreen, een ingangsbandbreedte van 60 MHz en een sample-rate van 1 Gsamples/s. Weliswaar daalt die sample-rate bij gebruik van meerdere kanalen tot de helft of een kwart, maar dat is gebruikelijk in dit prijssegment. Het apparaat ziet er best degelijk uit en is netjes afgewerkt. Het enige dat me niet zo bevalt zijn de draaiknoppen, die zijn namelijk voorzien van een zachte rubber buitenkant.

Het apparaat wordt geleverd met vier probes, een netsnoer, een USB-kabel en een korte start-handleiding. Een uitgebreide handleiding is als PDF beschikbaar.

Uitproberen

De OWON XDS3064E is voorzien van een
handig aanraakscherm.
De bediening van de XDS3064E went vrij snel. Enkele functies vragen wel wat toelichting, daar is het verstandig om de uitgebreide handleiding te bestuderen. Het grootste deel van het scherm wordt ingenomen door het scoopbeeld met maximaal vier gelijktijdige signalen, aan de onderzijde zijn de belangrijkste menupunten continu zichtbaar. Bij het indrukken van een aantal functieknoppen verschijnt er ook nog een keuzemenu aan de rechterzijde. Alle menupunten kunnen gekozen worden met druktoetsen onder en rechts naast het scherm, maar je kunt ook het touchscreen aanraken. Decodeerfuncties voor RS232, I²C, SPI en CAN zijn standaard ingebouwd.

Het activeren van de vier kanalen gebeurt met vier knoppen CH1-CH4. Bij een actief kanaal licht de bijbehorende knop op. Om te zien welk kanaal geselecteerd is voor de bediening (er is immers maar één set knoppen voor de horizontale en verticale instellingen) moet je echter linksonder op het scherm kijken: het geselecteerde kanaal is daar geel omkaderd. Dat is wel even wennen. Maar verder zijn de bediening en de menustructuur vrij duidelijk opgezet.

Naast de bediening via de druk- en draaiknoppen (er is ook een multipurpose-draaiknop) biedt het touchscreen de mogelijkheid om allerlei zaken rechtstreeks op het scherm te selecteren door ze simpelweg aan te raken. Je kunt ook met twee vingers de tijdbasis of de gevoeligheid veranderen, of een signaallijn verplaatsen. De gevoeligheid van het (capacitieve) touchscreen is uitstekend. Wel moet je het verplaatsen van signaallijnen niet te snel uitvoeren, anders ontstaat een soort na-ijleffect.