Mogelijkheden

Er kunnen allerlei meetgegevens worden getoond.
Dan gaan we nu kijken naar enkele mogelijkheden van de XDS3064E. Ik vermeld hier alleen wat zaken die me zijn opgevallen.

Als eerste viel me de gevoeligheid van de ingangskanalen op. Deze kun je instellen tot maar liefst 1 mV/div (wel bandbreedte-begrensd). De ingangsruis van de ingangstrappen blijft daarbij vrij gering, anders zou zo'n grote gevoeligheid ook geen zin hebben.

Met behulp van de Autoset-knop kun je automatisch de juiste instellingen laten zoeken voor een duidelijke weergave van een ingangssignaal. Dat hebben de meeste scoops, maar bij deze OWON is die functie bijzonder uitgebreid. Hierbij worden meer dan 25 instellingen automatisch uitgevoerd en dat bleek bij alle signalen die ik heb geprobeerd feilloos te werken. Daarnaast is er nog een Autoscale-functie die de horizontale en/of verticale schaal automatisch aanpast, ook als het ingangssignaal verandert. Uiteraard zijn er ook nog heel veel handmatige triggermogelijkheden.
 
Zelfs een formule-editor is beschikbaar.

Via de Math-knop kunnen niet alleen bewerkingen op de signalen worden uitgevoerd, maar het is ook mogelijk om zelf vergelijkingen in te voeren. Daarbij heb je zelfs de beschikking over integreren, differentiëren en worteltrekken. Ook bezit de XDS3064E een FFT-functiemogelijkheid. In dat geval verschijnen er twee vensters boven elkaar, met bovenin het gemeten signaal en onderin de FFT-analyse. Dat functioneert prima, maar het aflezen van de FFT-signaalgroottes is niet zo makkelijk. Je zit regelmatig hokjes te tellen... Hier bieden de talloze aanwezige meetmogelijkheden uitkomst. Zo is de FFT-piekdetectie een heel handig hulpmiddel.

Het bekijken van samples in het 40 Mpoints grote geheugen is ook heel overzichtelijk opgezet. Er verschijnen dan eveneens twee vensters onder elkaar, waarna je met de horizontale draaiknoppen door het geheugen kunt scrollen en inzoomen.

Conclusie

Via een USB-verbinding kan de scoop
communiceren met een pc.
Tijdens de testperiode heb ik met plezier gewerkt met de XDS3064E. Hij reageert vlot, is goed te bedienen en laat eigenlijk nergens steken vallen. Sommige bedieningspunten vragen wel wat gewenning, maar dat geldt voor elke nieuwe oscilloscoop waarmee je gaat werken. Het aantal mogelijkheden is bijzonder uitgebreid en het touchscreen is een leuk (en soms handig) extraatje. En heb ik al verteld dat de ingebouwde ventilator nauwelijks hoorbaar is?

Voor een bedrag van nog geen 400 Euro krijg je met de XDS3064E een degelijke en veelzijdige 4-kanaals scoop, waarbij het enige minpunt misschien de niet al te grote ingangsbandbreedte van 60 MHz is. Maar wie daar genoeg aan heeft, die doet met dit apparaat een uitstekende aankoop waar hij zeker geen spijt van krijgt.