Verbeter uw ontwerp

De PCB Configurator en de meeste functies kunnen zelfs al worden gebruikt voordat uw printdata klaar is. U krijgt dan de juiste Design Rules Check (DRC)-parameters om in te stellen in uw CAD-systeem. En u krijgt meteen al een idee van wat uw project ongeveer zal gaan kosten. Dit voorbereidende werk kan in een paar minuten worden gedaan en de resultaten kunnen worden bewaard in uw boodschappenmandje, waar het één maand in blijft staan.

Stencils

U kunt ook een stencil kiezen in PCB Configurator. Stencils kunnen handig zijn als er SMD-componenten op uw kaart moeten komen. Ze worden gebruikt om gemakkelijk soldeerpasta op de juiste plekken en in de juiste hoeveelheden aan te brengen voor het solderen van SMD-componenten. Als uw kaart alleen bedrade onderdelen of gemakkelijk te solderen SMD’s bevat, hebt u geen stencil nodig.
 

Als u wel een stencil nodig hebt, selecteer dan top- en/of bottom-stencils; ze worden samen met uw printen geleverd. Bij het kiezen van een stencil zult u zien dat het aanvinkvlakje ‘eC-registration compatible PCB’ bovenin oranje wordt. Er wordt ook een bericht weergegeven onder de prijsmatrix. Vink dit vlakje alleen aan als u Eurocircuits’ eC-stencil-mate of eC-stencil-fix (zie video) bezit (of wilt bestellen), om er zeker van te zijn dat uw kaart en stencil compatibel zullen zijn met deze tools. 

Materiaal

In de Material-secties kunt u details over het voor de kaart te gebruiken materiaal specificeren, evenals de gewenste dikte van de print en van de buitenste koperlagen. Klik op de knop Buildup-wizard om een venster te openen, waarin deze parameters worden weergegeven in combinatie met parameters uit andere secties. Hier kunt u zien hoe en waar bepaalde opties van toepassing zijn in de verschillende lagen van de kaart. Een kleine stapel muntjes naast een optie geeft aan dat bij het kiezen van de optie de prijs van de kaart toeneemt.

Technologie

Onder Technology vindt u de DRC-parameters, die meestal alleen echt te begrijpen zijn voor professionele printontwerpers. Gelukkig kunt u op elke optie klikken om naar een helpscherm te gaan. Als u dat doet, zult u al snel zien dat er bij het ontwerpen van een print wel iets meer komt kijken dan alleen maar wat sporen tekenen in een CAD-programma. Het is belangrijk om te weten dat de standaardklasse (de ‘resolutie’ van de kaart, zogezegd) 6C is en dat kiezen van een lagere klasse de kaart niet goedkoper maakt. Bij een hogere klasse zijn fijnere details en kleinere gaten mogelijk, maar dan gaan de kosten wel omhoog. Open de Classification-wizard om de klasse van de kaart te veranderen.

Vink ‘Holes <= may be reduced’ aan als Eurocircuits de doorgemetalliseerde gaten mag verminderen, om de maakbaarheid van de kaart te verbeteren door problemen met de ringen rond de via’s op te lossen. Stel de diameter van uw via’s goed in, om te voorkomen dat per ongeluk de gaten voor de aansluitdraden van componenten kleiner worden gemaakt.