PeakTech TF-50 & TF-55:


 
Boven: PeakTech TF-50, onder: TF-55.

Boven: PeakTech TF-50, onder: TF-55.Dit zijn twee temperatuursensoren die vermoedelijk dezelfde basisconstructie hebben, maar verschillend van opbouw zijn. Het zijn beide bimetaal-typen, waarbij op het grensvlak tussen twee verschillende metalen een temperatuurafhankelijke spanning ontstaat. Het type TF-50 heeft een meetdruppel van slechts 1,5 mm doorsnede en is geschikt voor temperaturen van -50…+250°C, en het type TF-55 heeft een temperatuurbereik van -50…+300°C en een 75 mm lange en 3 mm dikke pen als sensor. Die is heel geschikt voor het meten van de temperatuur van vloeistoffen (of de temperatuur in de kern van een gebraad ;-). De nauwkeurigheid van de eerste is gespecificeerd als 0,5%, de tweede zou een nauwkeurigheid van 2,5% hebben. Bij mijn eigen metingen vond ik een fout van iets minder dan 1% bij de TF-50 en ongeveer 1,5% bij de TF-55.

 
Geen aansluiting voor deze stekker.
De beide temperatuursensoren hebben een fraaie, gele connector voor aansluiting op temperatuurmeetapparaten van PeakTech. Maar: wie heeft er nou zo’n apparaat? En als je dat koopt, dan zitten er toch al sensoren bij? Op mijn PeakTech-multimeter past de connector niet, zoals u op de foto kunt zien. Dat is heel jammer, want hij heeft wel een meetbereik voor temperatuur, dat juist bedoeld is voor bimetaalsensoren.
 
Toch meten…

We kunnen ons wel behelpen, door met klemmen een verbinding tussen de multimeter en de gele stekker te maken. Mooi is dat niet, maar het werkt wel. Als je het mij vraagt zouden 4mm-pennen een betere keuze zijn geweest voor deze set. Of anders zou er op zijn minst zo’n speciale gele adapter in de set moeten zitten, die het mogelijk maakt om toch van de 4mm-bussen op de multimeter gebruik te maken. Dat zou het gebruik van de sensoren met een multimeter een stuk gemakkelijker maken. Dit vind ik echt een minpuntje…

Conclusie

Al met al zijn de onderdelen in de set heel bruikbaar in een klein elektronicalab. Vooral de vier klemmen bevallen me heel goed, omdat ze van goede kwaliteit zijn en heel goed met dure merkartikelen kunnen concurreren of die zelfs qua gevoel en functionaliteit overtreffen. Ook de meetsnoeren van het type 7025 vind ik goed, omdat ze werkelijk universeel inzetbaar zijn. Wie dus behoefte heeft aan deze meetaccessoires is met deze set goed geholpen.
Maar er zijn ook dingen, die me niet zo goed bevallen zijn: om te beginnen vraag ik me af, waarom er twee paar van de 7020-meetsnoeren in de set zitten en maar één paar van het type 7025. Die eerste zijn lang niet zo universeel inzetbaar als de tweede. Twee paar van het type 7025 waren nuttiger geweest. Mijns inziens zouden zelfs drie paar van het type 7025 ideaal zijn geweest en het type 7020 kan dan zelfs helemaal worden weglaten. Ook dat er geen adapter voor de gele connector van de temperatuursensoren bij zit, vind ik jammer.
Al met al krijgen we met deze set een korting van ongeveer 10% op de individuele prijzen van de onderdelen en het etui er nog gratis bij. De set is natuurlijk niet alleen bruikbaar voor PeakTech-multimeters. Ze passen op alle apparaten die zijn uitgerust met 4mm-veiligheidsbussen.