De individuele onderdelen

We bespreken nu de individuele onderdelen van de set. Om te beginnen de meetsnoeren. Vrijwel alle snoeren en klemmen zijn voorzien van stekkers en/of stekkerbussen in 4mm-veiligheidsuitvoering. De kabels kunnen dus gemakkelijk 10 A weerstaan en dankzij de geïsoleerde connectors is er geen kans, dat we per ongeluk een spanningvoerend metalen onderdeel beetpakken en de elektronen aan den lijve ondervinden…

PeakTech 7010:

 

De beide meetklemmen zijn handig, als we willen meten aan een pen, een stuk draad of de aansluitingen van bedrade onderdelen. Ze zijn 160 mm lang en volgens de fabrikant geschikt voor spanningen tot 1.000 V. Ik ben liever wat voorzichtiger en zou ze alleen tot 100 V inzetten, want zo heel dik ziet de isolatie van het flexibele gedeelte er niet uit. Eigenlijk vertrouw ik dit soort klemmen nooit. De vermelding „maximaal 5 A“ moeten we wel serieus nemen. Ik heb in mijn verzameling ook exemplaren (van een andere fabrikant), die een keer zijn belast met meer stroom dan was toegelaten en prompt is dan ook de isolatie gesmolten.
 
 
Vergelijking van de klemmen van PeakTech en Hirschmann.

In vergelijking met „merkklemmen“ van een vergelijkbaar type, bijvoorbeeld Van Hirschmann, valt op dat de klemmen van PeakTech duidelijk minder star en voelbaar zachter zijn, dat bevalt me wel. Bovendien hebben de klemmen van PeakTech vooraan een nette, metalen doorvoer. Nog een puntje voor PeakTech!

PeakTech 7015:

 


De beide krokodilklemmen zijn grote, krachtige exemplaren, die ook geschikt zijn voor stromen tot 10 A. Ze zijn 100 mm lang („beklengte“ = 45 mm). De bek van de krokodil kan aan de top open tot 25 mm. De klemmen hebben een krachtige veer en voelen stabiel aan. De speciale punten maken het mogelijk om zowel te klemmen aan een 1,5 mm dikke metaalplaat als aan draden, die daarbij niet geplet of beschadigd worden.

PeakTech 7020:

 


Meetsnoeren kun je, zoals bekend, nooit genoeg hebben. Er zijn hier vier stuks met een lengte van 1,2 m en 4mm-veiligheidsstekkers aan de uiteinden, twee rood en twee zwart. Als u moderne apparatuur, dus bijvoorbeeld een labvoeding met 4mm-veiligheidsbussen hebt, zijn die bijzonder praktisch. Volgens de fabrikant zijn ze geschikt voor spanningen tot 1 kV en stromen tot 10 A. Ik heb er bij wijze van test een paar minuten lang 16 A doorheen gejaagd en kon geen noemenswaardige opwarming vaststellen.

PeakTech 7025:

 


Deze beide meetsnoeren zijn met 95 cm iets korter, maar hebben wel een beslissend voordeel: Ze hebben aan beide uiteinden niet alleen een stekker, maar ook een stekkerbus. Ze zijn daardoor universeel inzetbaar en kunnen ook als verlenging dienen. Opmerkelijk genoeg noemt de fabrikant hier naast de maximale spanning van 1 kV een grotere stroom: 16 A! Ik geloof best dat deze snoeren dat aankunnen, maar omdat de geleider even dik is als bij de andere snoeren, snap ik niet, waarom de „normale“ snoeren van het type 7020 dan niet meer dan 10 A aan zouden kunnen. Of geldt die 16 A misschien alleen voor de stroom binnen de koppelingen, dus rechtstreeks van de stekkerpen naar de stekkerbus? Dat is niet duidelijk.

PeakTech TKS-8:


 
Boven de PeakTech TKS-8, onder de meetsnoeren 7025.

Dit zijn „heel gewone“ testpennen met afneembare meetsnoeren, zoals ze bij allerlei multimeters van PeakTech worden meegeleverd. De meetsnoeren zijn net als het type 7020 ongeveer 1,2 m lang, maar ze hebben andere stekkers aan het einde dat in de meter gestoken wordt: dit zijn haakse stekkers, zodat ze niet in de weg zitten bij het gebruik van de multimeter. Over de maximaal toelaatbare stroom zegt de fabrikant in dit geval niets. Een bijzonderheid is nog, dat de testpennen voorzien zijn van afneembare mantels. Met mantel steekt er nog maar een geleidende punt van amper 4 mm lengte uit. Als we de mantel eraf halen, verschijnen er 18 mm lange metalen punten. Heel handig!