De 2000-reeks USB-oscilloscopen van Pico Technology heeft een prima bandbreedte, zowel wat betreft de ‘megahertzen’ als de prijs: van het € 169,00 kostende instapmodel 2204A met 8 kS (kilosamples) geheugen en 100 MHz sample-rate tot aan de 2208B die voor € 1099,00 een geheugendiepte van 128 MS, 1 GS/s sample-rate en MSO-functionaliteit biedt. 

Pico heeft goed werk geleverd door het kleine ‘Configure Your Scope’-tool een prominente plek te geven op de productpagina van de 2000-reeks. Het tool oogt sober, maar komt goed van pas als u weet wat uw wensen zijn en hoeveel geld u in uw nieuwe USB-scoop wilt investeren. Hoeveel kanalen (2 of 4)? Welke bandbreedte (10/25/50/70/100)? Inclusief probes (ja/nee)? MSO of geen MSO? 


Alleen de niet-MSO-modellen hebben vier kanalen, dus de keuze is 2 kanalen + MSO of 4 kanalen. Deze keuze is niet beschikbaar voor het instapmodel 2204A dat altijd 2 kanalen heeft. 
In dit review wordt het topmodel uit de reeks besproken, de 2208B MSO. 


Dit is een digitale oscilloscoop met een bandbreedte van 100 MHz en:
 
  • 8-bits resolutie (sampling @ 1 Gs/s);
  • spectrum analyzer;
  • functiegenerator;
  • willekeurige-golfvormgenerator;
  • protocoldecoder;
  • 16-kanaals logic analyzer.

De afmetingen van deze ‘mini’-scoop zijn 130 x 90 x 20 mm en het gewicht is ongeveer gelijk aan dat van twee stabilisatorbuizen uit een oscilloscoop van de Tektronix 500-reeks. De diep-donkerblauwe kleur is een opvallend verschil met de lichtblauwe behuizingen van eerdere PicoScopes, bijvoorbeeld uit de 3000-reeks. Ook zijn er geen ‘bumpers’ van rubber meer langs de behuizing en bevinden de connectors zich aan de lange zijde. In vergelijking met andere modellen bestaat de 2200-reeks uit zeer compacte instrumenten.  

Uitpakken

Bij Pico Technology ligt het accent op de kwaliteit en betrouwbaarheid van het product inplaats van op de meeste samples of MHz per Euro zoals dat bij veel concurrerende producten gebeurt. Dit was direct merkbaar bij het openen van de verpakking. Het mag dan de goedkoopste reeks van hun oscilloscopen zijn, maar deze is niet minder van kwaliteit dan de ‘pro’-producten waarvan we allemaal dromen dat ze eens in ons lab zullen staan. De 2208B MSO oscilloscoop wordt geleverd met twee TA132-probes, een USB-kabel, een 20-voudige IDC-naar-gelabelde-pennen-kabel, 20 haak-probeclips, een snelstartgids en een cd-ROM.

Aan de slag

Zoals bij de meeste intelligente USB-apparaten, moet u de bijbehorende software op uw pc installeren voordat u het apparaat op een vrije USB-poort aansluit. Ik besloot om Pico’s advies om een definitieve versie van de software van de cd-ROM te installeren niet op te volgen, en ging inplaats daarvan de laatste update van de software downloaden van de website. Alle oscilloscopen in de 2200-reeks maken gebruik van dezelfde software, waarin afhankelijk van de hardware bepaalde functies worden geactiveerd of gedeactiveerd. Deze software is helemaal gratis en heeft zelfs een soort ‘demo-modus’ voor het geval dat u de bijbehorende scoop niet in uw bezit hebt!