Het installeren van de software op mijn Lenovo U410 Ideapad laptop in ultrabook-stijl verliep probleemloos. Voor de fijnproevers: het is een Intel Core i7 laptop met 24 GB SSD en 1 TB HD, waarop Windows 7 Home Premium draait (nee bedankt, voor mij geen 10).

Zodra deze met de USB-poort van de pc is verbonden, start de 2208B MSO op en produceert een reeks zachte klikgeluiden die waarschijnlijk afkomstig is van reedrelais tijdens een reset- en verificatieprocedure. Dezelfde ‘muziek’ is te horen als u op de Auto Setup knop in het bedieningsvenster drukt, waarna de scoop een reeks basisinstellingen zoekt om uw golfvorm zo goed mogelijk weer te geven. Ik moet toegeven dat ik deze Auto Setup knop veel heb gebruikt toen ik bij mijn eerste pogingen om complexe signalen weer te geven in de knoop raakte met mijn instellingen, met name die van de trigger- en vertragingsfuncties. Het is een zeer geavanceerde versie van de ‘Beam Finder’ bij oscilloscopen die zo’n 60 jaar ouder zijn dan de Pico. 

Komend uit het kathodestraalbuis-tijdperk was ik blij verrast om in de snelstartgids te lezen dat de eerste test met de werkende Picoscope is dat je de probe-tip aanraakt en vervolgens de 50 Hz (of 60 Hz) golfvorm ziet die we kennen als ‘brom’! Kijk, het werkt: 


Let op het opgeruimde scherm, waarop maximaal ruimte is vrijgemaakt voor het te meten signaal. Daar kunnen de mensen van Microsoft nog wat van leren!

De probes

Met mijn CRT-verleden was ik ook blij om te zien dat Pico veel aandacht besteedt aan de probes. Die worden in deze tijd van plug & play en digitale foutcorrectie zo ondergewaardeerd dat een korte bespreking op zijn plaats is. Mijn 2208B DSO werd geleverd met twee TA132-probes. Afhankelijk van het type USB-scoop levert Pico een paar TA131, TA132, TA159 of TA160 probes. Dit zorgde bij mij voor verwarring. Bij het lezen van de specificatietabel uit de probe-kit kon ik geen verschillen tussen de vier TA’s ontdekken, behalve de stijgtijd in de x10-positie. Tenzij er typfouten in de tabel zitten is de TA160 elektrisch gezien exact gelijk aan de TA131 en is de TA132 gelijk aan de TA159. 

Als oefening in het werken met de USB-scoop, of eigenlijk iedere oscilloscoop, zou ik willen aanbevelen om de frequentiecompensatie in te stellen.

Ik gebruikte hiervoor de interne signaalgenerator van de 2208B MSO, ingesteld op een blokgolf van 1 kHz, 1 Vtt, om kanaal A aan te sturen. Met de BNC-naar-probe-tip-adapter uit de probe-kit kan een rechtstreekse verbinding worden gemaakt met de AWG-uitgang op de 2208B MSO. Oké, de golfvorm verschijnt maar is niet stabiel. Klik op Auto Setup. Selecteer vervolgens Auto in het Trigger-menu en het signaal is stabiel. Beide probes vertoonden ‘overshoot’ op de stijgende flanken waardoor capacitieve compensatie nodig was: 


Als we ervan uitgaan dat het blokgolfsignaal goed is, kan de weergegeven golfvorm eenvoudig worden gecorrigeerd door de gele schroef in het probelichaam met behulp van het plastic trimgereedschap uit de probe-kit te verdraaien. Uit mijn ervaring met oscilloscopen weet ik dat deze procedure vaak wordt vergeten, nagelaten of genegeerd, wat tot frustratie leidt bij gebruikers die met hun ‘gigasample’-oscilloscopen ‘vreemde’ signalen proberen op te sporen, terwijl er in feite niets aan de hand is en hun probes waarschijnlijk een fractie van een pF afwijken van de ideale aanpassing op de ingang van de scoop.