Wanneer je met hoogfrequent-schakelingen in de weer bent, zal je je bewust moeten zijn van de invloed die de PCB kan hebben op het hoogfrequente signaal. Speciaal voor HF-toepassingen is er de RF pool service (van het Engels Radio Frequency) van Eurocircuits. Naast een volwaardige serieproductie van RF-printen, biedt Eurocircuits ook RF-pooling aan, zodat je ook professionele protoprinten en kleine oplages kunt laten maken die geschikt zijn voor hoogfrequenttoepassingen.
 
Het belangrijkste verschil met PCB proto (die we vorige maand hebben bekeken) is het basismateriaal dat voor de print gebruikt wordt. In plaats van FR-4 wordt I-Tera® MT RF gebruikt van Isola Group. U kunt naar wens ook RO4350 of RO4003 van Rogers Corporation kiezen, maar dan kunt u geen gebruik maken van de pooling service. Deze materialen onderscheiden zich van FR-4 door de (veel) lagere dissipatiefactor (Df) en de lagere diëlektrische constante (DK). Dit heeft direct zijn weerslag op de invloed van het printmateriaal op signalen in het GHz-bereik. Voor signalen boven de 500 MHz zijn deze eigenschappen een must om uw schakelingen naar wens te laten functioneren. Daarnaast zijn deze materialen ook uitstekend bestand tegen temperatuursinvloeden en vertonen ze weinig vervorming bij grote temperatuurverschillen.
 
Bij de afwerking kan niet voor HAL Leadfree gekozen worden. De standaardinstelling is Che Ni/Au selective, oftewel ENIG – Electroless Nickel plating, Immersion in Gold (stroomloos, dus chemisch, aanbrengen van een laag nikkel, onderdompeling in goud). Dit resulteert in een goede bescherming tegen oxidatie en de beste algemene eigenschappen van de print.