Na de review van een Siglent SDG 830-functiegenerator enkele weken geleden gaan we nu verder met een oscilloscoop van dit merk. Vooral een oscilloscoop is voor een elektronicus een onmisbaar instrument om de elektronenbewegingen in een schakeling voor het oog zichtbaar te maken.

Voordat we naar het apparaat zelf gaan kijken, wil ik toch wat kwijt over de eigenschappen van een oscilloscoop voor ‘kleine gebruikers’. Wat heb je eigenlijk nodig voor het dagelijkse werk? Zelfs de goedkoopste modellen van Chinese fabrikanten hebben al een sample-rate van 500 MS/s of 1 GS/s, veel meer dan een doorsnee elektronicus nodig heeft. Belangrijker is de ingangsbandbreedte die wat zegt over de kwaliteit van de analoge ingangssectie, die is dan bijvoorbeeld 50 of 100 MHz. De meeste elektronici werken aan schakelingen met frequenties tot een paar megahertz en dan is een eenvoudig USB-scoopje met een sample-rate van 100 MS/s en een ingangsbandbreedte van 10 MHz eigenlijk meer dan genoeg.

Tot zover de relativering van de sample-rate en de bandbreedte. Wat bij een stand-alone scoop verder heel belangrijk is, dat zijn naast allerhande technische mogelijkheden de kwaliteit van het scherm en een overzichtelijke bediening. Daarin zitten vaak grote verschillen die niet direct afhangen van de prijs van het apparaat. Zo ken ik verschillende dure scoops van grote merken waarbij de bediening je kippenvel bezorgt en je telkens opnieuw zit te zoeken naar een instelling of de handleiding erbij moet pakken. Helaas kun je een scoop meestal niet in een winkel even proberen voordat je hem aanschaft, dan moet je dus afgaan op reviews en ervaringen van anderen.

Zo, nu wordt het tijd om te gaan kijken naar de SDS1102X. Dit is een tweekanaals exemplaar uit een middenklasse-serie van Siglent, met een prijs van net iets meer dan € 500 voor Elektor-leden. De sampling-rate bedraagt maximaal 1 GS/s (500 MS/s bij 2 kanalen) en de bandbreedte is 100 MHz, heel nette eigenschappen voor deze prijs. Het signaalgeheugen van de SDS1102X is 14 MPts groot voor beide kanalen samen (7 MPts/kanaal bij 2 kanalen). Bij het uitpakken valt al op dat de scoop stevig aanvoelt en een behoorlijk gewicht heeft. Het breedbeeld LCD-scherm is met 8 inch behoorlijk groot en het neemt ook de meeste plaats op de frontplaat in. Het bedieningspaneel is vrij overzichtelijk gehouden, het bevat aparte knoppen voor de verticale instelling van de twee kanalen. Aan de onderzijde van het scherm zit een aantal menutoetsen (softkeys).