Na het aansluiten en inschakelen hoor je in eerste instantie de interne ventilator. Het is zeker geen lawaaimaker, maar tijdens het gebruik is hij toch wel op de achtergrond waarneembaar. Na enkele seconden verschijnt dan een beeld op het grote scherm. Dit is wel het opvallendste kenmerk van dit apparaat. Het scherm met een resolutie van 800x480 pixels is mooi helder, contrastrijk en heeft een grote kijkhoek. Het grootste deel van het scherm wordt in beslag genomen door het signaalraster. Boven en rechts wordt een aantal instellingen en waarden getoond, en onderaan staan de momentele functies van de menutoetsen. Na een druk op de blauwe AutoSetup-knop heeft de scoop snel een bruikbaar (en stilstaand) beeld op zijn scherm getoverd en kan men dit zelf nog wat bijregelen. De meeste knoppen en functies zijn duidelijk en hoeven geen extra toelichting. De aparte Y-knoppen zijn toch wel handig, je hoeft daardoor niet met een drukknop steeds te wisselen voor het instellen van het andere kanaal.

De SDS1102X biedt een zee van mogelijkheden en dat zorgt in het begin voor het nodige gezoek in de talrijke menu’s. Na een druk op een van de menuknoppen (rechtsboven) verschijnen andere functies boven de softkeys. Door meermaals indrukken van een toets of draaien aan de universele draaiknop naast het scherm kan een van de mogelijkheden bij die toets worden geselecteerd. Nadat ik alle menu’s eens had doorlopen en wat dingen had uitgeprobeerd, had ik het redelijk in de vingers en uiteindelijk blijkt de bediening ondanks die berg aan mogelijkheden toch wel goed te beheersen met de gekozen menustructuur. Mijn advies: Geef niet te snel op, want de scoop biedt veel handige functies en instellingen; lees ook zeker de handleiding een keer door.

De SDS1102X is als basis-scoop voor een klein elektronica-lab een prima instrument dat zijn werk uitstekend verricht en zelfs een aantal fraaie extra’s biedt. De triggering is het vermelden waard vanwege de veelzijdige instelmogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld laten triggeren als een flank twee spanningsdrempels overschrijdt, of triggeren op een tweede flank met een afwijkend niveau t.o.v. de voorgaande. Bij het triggermenu wordt bij elke mogelijkheid een duidelijke toelichting gegeven. Verder is er een FFT-venster beschikbaar waarin het spectrum van het gemeten signaal wordt weergegeven. In tegenstelling tot veel andere midrange-scoops is deze functie goed bruikbaar en zijn diverse instellingen voor de X- en Y-schaal en het meetvenster (Hanning, Blackman) beschikbaar.

Bij elk signaal op het scherm kan een groot aantal meetgegevens worden getoond. De gebruiker kan zelf samenstellen welke gegevens verschijnen na een knopdruk. Enkele knoppen op het frontpaneel hebben helaas geen functie als de bijbehorende opties niet zijn aangeschaft (bijv. het decoderen van seriële signalen zoals I²C), maar dat is bij veel meetapparaten het geval. Er is overigens ook nog PC-software beschikbaar om de scoop via een USB-verbinding vanaf de PC te bedienen en de scoop beschikt ook over een ethernet-aansluiting voor opname in een netwerk.

De SDS1102X is een prima apparaat dat zijn geld meer dan waard is. Hij biedt uitstekende specificaties, heeft een prima beeldscherm en is relatief gemakkelijk te bedienen. De ventilator aan de achterzijde is misschien een minpuntje voor degenen die van een superstille omgeving houden, maar voor mij zou dat geen reden zijn om hem niet aan te schaffen. Het apparaat komt heel degelijk over en als je op een labtafel zit te werken aan een schakeling, dan is een gewone scoop met eigen scherm en knoppen toch een stuk prettiger werken dan een USB- of netwerk-scoop die bediend wordt via een PC of tablet.