Touch Board Pro Kit Elektor
De Touch Board Kit voor het uitpakken
De Touch Board Pro Kit wordt geleverd in een fraaie doos met de afmetingen van een dik boek. En als ik zeg een dik boek, dan bedoel ik minstens 500 pagina's. Geen paniek, die vergelijking met een boek is alleen maar bedoeld om u een idee te geven van de omvang van het pakket, niet om u bang te maken. In tegendeel! Het is een kit, waarmee je eigenlijk meteen aan de slag wilt. Hij is bedoeld voor creatieve mensen, die graag innoveren met elektronische componenten en die visueel en tactiel zijn ingesteld. Dat kunnen elektronici zijn, maar ook leraren, industrieel ontwerpers of artiesten. En het kan zowel gaan om professionals als om amateurs.

Interface om meteen interactief aan de slag te gaan

Zoals de naam van de kit al aangeeft, combineert hij geprogrammeerde elektronica (Atmel ATmega32U4) en aanraaksensoren om meteen interactief mee aan de slag te gaan: De ondertitel “Make interactive projects in no time, whether you’re a designer, engineer, or creative.“ geeft dat al heel duidelijk aan.

Dit product komt niet uit de Verenigde Staten en ook niet uit China: het komt uit Londen. De firma Bare Conductive ontwikkelt deze electric paint, of geleidende inkt, waarmee we elektr(on)ische schakelingen kunnen tekenen op verschillende ondergronden. Het spreekt dus vanzelf dat onze kit (klik op de foto’s om ze te vergroten) vooral, maar niet alleen, geleidende inkt bevat, zowel in een tube als in een pot. Er zitten ook een rol zelfklevend kopertape en gedrukte sensoren in.
Waarschijnlijk kunt u, net als ik, wel toepassingen bedenken voor de inkt en het zelfklevende kopertape, maar de A5 Printed Sensors zijn wat moeilijker te begrijpen.

De A5 Printed Sensors zijn gewoon vellen papier waarop, natuurlijk met die beroemde geleidende inkt, geometrische patronen zijn gedrukt (zie foto). Al experimenterend zult u ontdekken hoe u dit kunt gebruiken.
De geleidende inkt is een soort gifvrije waterverf, waarmee we sporen, contacten, schakelaars etc. kunnen tekenen op allerlei materialen, van glas tot textiel, maar zelfs op huid en op karton. Net als gewone verf is het gemakkelijk aan te brengen met allerlei kwasten, sjablonen, in zeefdruk of rechtstreeks uit de tube. Het droogt vrij snel.

Oppervlakteweerstand

Natuurlijk moeten we rekening houden met de beperkingen die worden veroorzaakt door de soortelijke weerstand van deze wat ongebruikelijke geleider. Die weerstand is wat groter dan die van gebruikelijke geleiders en het materiaal is dan ook niet zo geschikt voor grote stromen. Het aangeraden maximale spanningsniveau is 12 Vtt, maar dat is toch geen ernstige beperking?

Het is interessant om te weten dat de weerstand van de geleidende inkt (55 Ω/square en 32 Ω/square) niet zomaar te berekenen is uit de afmetingen, zoals dat bij normale materialen gaat. Dat kan leiden tot interessante ervaringen. Dit onderwerp wordt goed beschreven in de application notes.

Kleur en stevigheid

Screen-printing
Signaleringspaneel opgebouwd uit sporen
en symbolen die met zeefdruk zijn aangebracht
met geleidende inkt.
U zult begrijpen dat deze geleiders, naast de normale functies van geleiders, dankzij hun weerstand ook kunnen dienen voor het maken van potmeters. De mechanische eigenschappen zullen variëren met de dikte van de laag, de homogeniteit en het soort ondergrond.
De inkt is zwart van kleur, maar als hij droog is, kunnen we er gewoon met acrylverf van een andere kleur overheen schilderen. Zo’n laag kan trouwens ook dienst doen als isolator tussen verschillende lagen geleidende inkt. Zo ziet u maar dat dit wijdse vergezichten opent (maar niet die van afdrukken in een inkjet-printer).