Er zit nog iets belangrijks in de kit

Het Touch Board is het tweede belangrijke bestanddeel van de kit. Het wordt gebouwd en getest geleverd en biedt de volgende functies:
  • Een ontwikkeltool dat compatibel is met de Arduino-IDE Leonardo (inclusief USB-kabel)
  • Een player (VLSI Solution VS1053b) die MP3/MIDI/OGG/WAV-bestanden kan weergeven via de 3,5 mm stereo jack uitgang
  • Een MIDI-interface en een polyfonische synthesizer
  • Een prototype-interface (compatibel met Arduino-shields)
  • Ondersteuning voor microSD*-geheugenkaarten (tot 32 GB; 128Mb-kaart meegeleverd)
  • Een lader voor LiPo-accu’s; het geheel kan autonoom werken met een accu van minimaal 500 mAh (niet meegeleverd)
Touch Board Pin Map
Klik op het plaatje  om de functies
van het Touch Board groter weer te geven 

Twaalf uitgangen zijn verbonden met een MPR 121 van Resurgent Semiconductor voor het besturen van capacitieve sensoren.
Acht van die aansluitingen zijn te configureren als digitale I/O-lijnen Van de twintig digitale I/O-lijnen worden er drie gebruikt door de MPR 121 en vijf door de VS1053b voor het audiosignaal (die kunnen worden ontkoppeld). En zeven van de digitale I/O-lijnen zijn PWM-kanalen.
Ook de twaalf analoge kanalen mogen niet onvermeld blijven. (Ze maken gebruik van dezelfde aansluitingen als de digitale I/O-lijnen).
Maar daar hoeven we nu niet over na te denken.

Om de kaart na het uitpakken aan het werk te krijgen hebben we een USB-voeding (3,0 V à 5,5 V / 400 mA) of een accu nodig en een versterker + koptelefoon aan de audio-uitgang.
Er zijn massa’s toepassingsvoorbeelden en voor alle hieronder genoemde functies zijn er één of meer specifieke bibliotheken.
Touch Board Pro Kit_on-off
De kaart werkt meteen na het uitpakken.
Zelfs geen programmer nodig!

Deze kit is dus bedoeld voor eenvoudige rapid prototyping. De projecten kunnen ludiek, nuttig of aangenaam zijn, maar in elk geval werken ze met de geleidende inkt en de andere geleiders zoals het kopertape. We kunnen daarmee schakelaars en, capacitieve sensoren en nabijheidssensoren vormen. De besturing wordt geregeld door het Touch Board, dat we kunnen programmeren zoals een Arduino. Die kaart produceert ook de geluiden die in veel applicaties worden gebruikt.


Al binnen vijf minuten na het uitpakken kunnen we plezier beleven aan deze kit dankzij de andere accessoires die er in zitten:
  • Een set van 12 kabels (van goede kwaliteit) voorzien van geïsoleerde krokodilklemmen aan beide uiteinden
  • Een experimenteerkaart, het zogenaamde Touch Board Proto Shield (connectors compatibel met Arduino-shields)
  • Connectors die op het Touch Board gesoldeerd kunnen worden voor het aansluiten van experimenteerkaarten
 
Proto Shield  (Arduino-compatibel)
Een kit zoals deze staat of valt met de omgeving waar hij wordt gebruikt: hoe gevarieerder, rijker, vruchtbaarder en stimulerender de omgeving is, des te beter zal de kit tot zijn recht komen. De makers van het product hebben zich de moeite getroost om een groot aantal voorbeelden en tutorials te verzamelen op hun site, ook voor de geavanceerde functies, zoals How to do Projection Mapping  with The Touch Board. De voorbeelden dragen ideeën aan, tonen oplossingen en wijzen de weg. Het ziet er allemaal goed uit, met verzorgde illustraties, heldere teksten en voldoende gedetailleerde uitleg.
Twee voorbeelden zijn het vermelden waard: Een interface voor honden en andere huisdieren en een elektronisch hinkelspel (zie de illustraties op de volgende pagina).


In mijn kit wilde de SD-lezer niet werken, maar gelukkig was de kaart zelf wel prima in orde.