Fase 3: paneliseren

Verschillende ontwerpen van verschillende klanten moeten worden gecombineerd tot één groot paneel. Het is heel belangrijk om dit goed te doen want het bepaalt ten dele de kosten van productie. Naast de kosten zijn er nog enkele details die de kwaliteit van de kaart beïnvloeden en dus interessant voor u kunnen zijn.
 
Opdrachten met soortgelijke classificaties en leveringsvoorwaarden worden gegroepeerd. Daarna wordt het boren geoptimaliseerd door gaten met een diameter van meer dan 1 mm te “resamplen” naar een resolutie van 0,1 mm in plaats van 0,05 mm. Dat reduceert het aantal keren dat van gereedschap moet worden gewisseld en versnelt daardoor de productie. Ook worden de kortste boor- en routeringspaden berekend om de productie te versnellen.

 
Trace without pad
De paarse punten wijzen op ontbrekende soldeereilanden. (Bron: Eurocircuits)

Het galvaniseren wordt gesimuleerd en het totale koperoppervlak wordt berekend en aangepast door het plaatsen van galvanische compensatiepatronen (“robber/thieving bars”) in de open gebieden van het paneel om een uniforme galvanisatie te krijgen.

Conclusie

PCB-pooling is heel wat meer dan simpelweg een aantal Gerber files op een paneel gooien. Er zijn veel controles en extra stappen nodig om consequent een hoge kwaliteit te kunnen garanderen voor alle klanten. Vaak zal uw ontwerpdata niet exact worden gebruikt zoals u die hebt aangeleverd. Als u begrijpt wat er kan worden veranderd en waarom, kunt u uw kaarten gemakkelijker te produceren maken.
 
Integreren van de Design Rules Check ( DRC ) van Eurocircuits in uw CAD-pakket voorkomt onnodige problemen en vragen en maakt dat de productie van uw kaart vlotter verloopt. Gebruik Eurocircuits’ PCB Visualizer om te controleren of alles klopt.

 
Thermal repair before & after
Thermals gecorrigeerd door verdraaiing. (Bron: Eurocircuits)

Hoewel de ingenieurs bij Eurocircuits hun vak heel goed verstaan, wilt u misschien niet dat ze aan uw printontwerp sleutelen. Dat is gemakkelijk te regelen: voeg gewoon een readme-bestand met speciale instructies toe aan de ontwerpdata, zoals genoemd aan het begin van dit artikel.