Gaatjesprint is dood — leve gaatjesprint

Alle prototyping-kaarten (ook wel bekend als gaatjesprint of Veroboard) hebben één ding gemeen: ze zijn ouderwets. TTL is vervangen door microcontrollers en opamps hebben geen symmetrische voedingslijnen meer nodig. Terwijl de elektronica zich blijft ontwikkelen, is gaatjesprint blijven steken in de vorige eeuw. Het Elektor-lab vond dat het tijd was voor verandering en dus presenteren we nu, na maanden van onderzoek, trots het Elektor.Labs Prototyping-Board Next Generation (ELPB-NG™).
 

Een gratis ELPB-NG!
Test met ons mee. We geven enkele honderden ELPB-NG-boards weg aan kopers van Elektor-printen en -kits waaraan gesoldeerd moet worden. Er is een aparte webpagina gemaakt waar u uw ervaringen met het ELPB-NG kunt delen. Laten ons weten hoe we onze prototypingprinten nog verder kunnen verbeteren.


 

Gezonde voeding
Juist bij het maken van een prototype zijn goede voedingslijnen heel belangrijk. Daarom is het ELPBNG voorzien van ruimte voor connectors voor USB-B en gelijkspanningsadapters, en voor printkroonsteentjes. Dus geen krokodilklemmen meer die los raken of kortsluiting veroorzaken; gewoon de juiste connector plaatsen. Het ELPB-NG is voorzien van twee voedingslijnen voor eenvoudige distributie van de voedingsspanning.

Afmetingen
Zoals Goudhaartje al opmerkte in het sprookje van de drie beren: Dingen moeten niet te groot of te klein zijn, maar precies goed. De ELPB-NG meet 87,6 x 54,6 mm, dat is ongeveer de grootte van een pakje sigaretten, ideaal voor een 40-pens DIP-behuizing. Te klein? Geen probleem, de printen kunnen worden gestapeld. Gebruik er zo veel als u nodig hebt.

Aansluitingen
Bij het ontwerp van het ELPB-NG is goed nagedacht over de aansluitmogelijkheden. USB, Arduino, Raspberry Pi, microcontroller-programmers; allemaal zijn ze gemakkelijk aan te sluiten op het ELPB-NG dankzij voor connectors gereserveerde plaatsen met kopersporen naar de aansluitpennen.

Compatibel met Arduino en Raspberry Pi
We zullen het niet ontkennen: Tegenwoordig wordt bij het experimenteren met elektronica vaak een Arduino of Raspberry Pi gebruikt. Het spreekt dan ook vanzelf dat het ELPB-NG Arduino- en Raspberry Pi- (2 model B) compatibel is.