VS wil politie uitrusten met gewapende drones

23 april 2017, 08:00
VS wil politie uitrusten met gewapende drones
VS wil politie uitrusten met gewapende drones
Een politiemacht met bewapende drones in zijn arsenaal wordt misschien realiteit in Connecticut. Wetgevers in deze Amerikaanse staat hebben een wetsvoorstel gedaan dat wetshandhavers zou toestaan om gebruik te maken van drones uitgerust met dodelijke wapens.

Het wetsvoorstel is op 29 maart goedgekeurd door het Juridisch Comité voor de wetgeving en gaat nu naar het Huis van Afgevaardigden.

Een eerdere versie van dit voorstel vroeg juist om een volledig verbod van bewapende drones in de staat. maar op het laatste moment is het geamendeerd en is een ontheffing voor politieambtenaren geïntroduceerd. In het wetsvoorstel staat dat niemand een drone mag gebruiken voor ‘het verspreiden van traangas of het op afstand besturen van een dodelijk wapen’ behalve politiemensen tijdens het uitvoeren van hun taak.

North Dakota was de eerste staat waar in 2015 het gebruik van gewapend drones werd toestaan, maar daarbij geldt een beperking tot het gebruik niet-dodelijke wapens zoals rubberkogels, tasers en pepperspray. Als de wet wordt aangenomen, zal Connecticut de eerste Amerikaanse staat zijn, waar het is toegestaan om drones uit te rusten met dodelijke wapens.

Het is toch geen oorlog
De Connecticutse afdeling van de American Civil Liberties Union heeft krachtig bezwaar gemaakt tegen dit wetsvoorstel. Uitvoerend directeur David McGuire zei tegen WCBS Newsradio: ‘We zijn hier niet in oorlog.’ Hij voegde daaraan toe dat bewapende drones de grens voor het gebruik van geweld zouden verlagen, omdat de wetshandhavers de wapens op afstand zouden bedienen: ‘Door die scheiding in afstand lijkt het bijna een videospel, waarin ze zijn losgemaakt van de werkelijke situatie.’

De ACLU ondersteunde wel een eerdere versie van dit voorstel, omdat die grenzen zou stellen aan het gebruik van drones die er op dit moment niet zijn in deze staat. Het voorstel vereist een officieel bevel voor het inzetten van drones door de politie en, in de originele versie, bevatte het een verbod op bewapende drones.

Computerveiligheidsdeskundige Bruce Schneier wijst op een ander probleem: IT-apparaten hebben vaak veiligheidsproblemen en drones vormen daarop geen uitzondering. Hij schrijft: ‘Niet tevreden met een vloot van onveilige surveillance-drones, wil de staat Connecticut nu een vloot van onveilige bewapende drones. Daar kan toch niks mee misgaan?’

Afbeelding: Een onbemand luchtvoertuig van het type RQ-7B Shadow van het U.S. Marine Corps stijgt op van Speedbag Airfield, California (U.S. Marine Corps foto door korporaal Richard A. Tetreau/Released)
 
 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items