Greenpeace: Maak apparaten die je makkelijk kunt repareren

2 november 2017, 00:00
Scorekaart van 17 consumentenelektronicabedrijven uit de Guide to Greener Electronics 2017 van Greenpeace.
Scorekaart van 17 consumentenelektronicabedrijven uit de Guide to Greener Electronics 2017 van Greenpeace.
Het repareren van apparaten moet een stuk makkelijker worden zodat ze langer meekunnen, zegt Greenpeace. De NGO deed onderzoek naar de duurzaamheid van consumentenelektronica. Fairphone en Apple kwamen het beste uit de bus. Amazon en Xiaomi bungelden onderaan de lijst.

In de Guide to Greener Electronics legt Greenpeace zeventien consumentenelektronicabedrijven langs de duurzaamheidslat. Fairphone, het bedrijf dat streeft naar eerlijk en duurzaam geproduceerde smartphones, scoorde daarbij het beste met een B. Apple volgde op de tweede plaats met een B-. Superretailer Amazon en de Chinese smartphone producenten Oppo en Xiamo ontvingen een dikke vette F. De scores werden toegekend op basis van drie categorieën: grondstoffenconsumptie, energieverbruik en het gebruik van giftige chemicaliën.

Makkelijk te repareren apparaten

De beste manier om het grondstoffenverbruik in de elektronica industrie terug te dringen, is door apparaten een langere levensduur te geven en aan het eind van de levensloop de materialen te recyclen. Dit is echter niet de focus van de meeste elektronicagiganten. Die spugen juist smartphones en tablets uit die gemiddeld maar twee jaar meegaan. De korte levensduur komt doordat het steeds moeilijker wordt om apparaten te repareren. Samen met de reparatiewebsite iFixit deed Greenpeace onderzoek naar de repareerbaarheid van populaire gadgets. Van de 40 onderzochte apparaten bleek het bij 70% moeilijk of onmogelijk om onderdelen als batterijen of een scherm te vervangen. Een welkome uitzondering daarop is Fairphone. Het bedrijf bracht als eerste een modulaire telefoon op de markt met als doel de levensduur te verlengen. Niet alleen kunnen kapotte onderdelen worden vervangen. Ook kunnen elementen als de camera worden ge-upgrade zodat het toestel qua features niet verouderd. Daarnaast maakt het modulaire design het makkelijker om schaarse mineralen als goud, wolfraam en tantalium terug te winnen en te hergebruiken.

Op het gebied van hergebruik kondigde Apple in april 2017 aan dat het toewerkt naar een closed-loop bevoorradingsketen. Dat betekent dat alle grondstoffen worden hergebruikt. Dit in tegenstelling tot een open-loop of lineaire keten waarin grondstoffen worden gedolven, gebruikt en eindigen op de schroothoop. Voorlopig is dit een streven en het bedrijf gaf geen jaartal waarin het dit doel hoopt te bereiken. Ondanks de belofte scoorde het bedrijf in de categorie grondstoffenconsumptie middelmatig omdat iPhones steeds moeilijker te repareren zijn. Ook lobbyt het bedrijf in Amerika tegen wetten die eigenaren het recht geven hun apparaten te repareren.

Duurzame energie

Internetbedrijven als Google hebben vaak een groene reputatie omdat ze zich inzetten om hun hoofdkantoren en zelfs datacenters geheel op hernieuwbare energie te laten draaien. Maar op het gebied van hardware is hun energieverbruik vaak behoorlijk grijs. In de levenscyclus van IT apparaten is het energieverbruik tijdens de gebruiksfase relatief laag. Het is de productiefase die de meeste energie vreet. Fabricage en assemblage van elektronica vindt plaats in Aziatische landen die vaak voor een groot deel afhankelijk zijn van kolen. Greenpeace roept bedrijven daarom op zich in te zetten voor verduurzaming van hun hele bevoorradingsketen en niet alleen te kijken naar het directe eigen verbruik.

Tot slot geeft Greenpeace ook advies over wat we zelf kunnen doen om de elektronica industrie te vergroenen:
  • Kies voor robuuste, makkelijk te repareren producten
  • Vervang geen apparaten die nog werken
  • Kies reparatie boven vervanging
  • Als een apparaat echt stuk is, zorg dan dat het gerecycled wordt
  • Laat elektronicabedrijven weten dat je apparaten wilt die duurzaam zijn.

Beeld: Scorekaart van 17 consumentenelektronicabedrijven uit de Guide to Greener Electronics 2017 van Greenpeace.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items