Geïnteresseerd in kunstmatige intelligentie? Volg de razendsnelle ontwikkelingen op dit gebied met onze meest recente AI updates.

ElevenLabs breidt uit van voice synthese naar sound effecten

Nadat OpenAI het internet deed sidderen met een demonstratie van hun fenomenale Sora text-to-video mogelijkheden volgde ElevenLabs met text-to-sound effecten, en liet hiermee brutaal zien hoe de Sora video's goed zouden kunnen worden aangevuld met meeslepende geluidseffecten.

Indien je veel films of tv kijkt hoor je vaak exact dezelfde geluidseffecten, soms zelfs nog uit 30 jaar oude archieven die keer op keer worden gebruikt. Maar inmiddels kun je ook met geluid nieuwe wegen bewandelen, net zoals we dat gedaan hebben met tekst, code, afbeeldingen en video.

Nadat ik mijn eigen en andermans stemmen met succes heb gekloond met ElevenLabs kan ik bijna niet wachten om te proberen ook zelf geluidseffecten te genereren. Maar net als bij Sora is er een wachtlijst hiervoor!

Microsoft investeert 3,2 miljard euro in AI in Duitsland

Microsoft investeert 3,2 miljard euro om haar AI-infrastructuur en cloudcapaciteit in Duitsland aanzienlijk uit te breiden, wat de grootste investering is in dit land in 40 jaar. Deze investering heeft tot doel de huidige capaciteit meer dan te verdubbelen, met name door uitbreidingen in Frankfurt en nieuwe infrastructuren in Noordrijn-Westfalen. Tegen eind 2025 is Microsoft ook van plan om meer dan 1,2 miljoen mensen op te leiden in digitale vaardigheden, waardoor de positie van Duitsland op het gebied van AI-technologie wordt versterkt, en de structurele transformatie in verschillende economische sectoren wordt ondersteund. De investering wordt gezien als een stimulans voor de Duitse economie, waarbij AI wordt ingezet om het wereldwijde concurrentievoordeel te behouden, en te voldoen aan de stijgende vraag naar AI-toepassingen in verschillende sectoren.


 


Het initiatief van Microsoft legt een focus op verantwoorde AI en duurzaamheid, met als doel 100% gebruik van hernieuwbare energie in 2025. Dit initiatief heeft positieve reacties gekregen van Duitse functionarissen die hopen dat de digitale infrastructuur en het AI-ecosysteem van het land hiermee vooruit wordt geholpen. Voor meer details over deze investering, en de implicaties ervan voor de AI-toekomst van Duitsland, kunt u het (Duitse) persbericht van Microsof hier lezen:

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Embedded & AI!

Chat With RTX: een eenvoudigere lokale chatbot van NVIDIA

NVIDIA CEO Jensen Huang pleitte op de World Government Summit in Dubai voor nationale AI-soevereiniteit, net nu de marktwaarde van NVIDIA is gestegen tot een indrukwekkende $ 1,8 biljoen USD waarmee het Amazon heeft ingehaald.

Chat With RTX is hun nieuwe tool - momenteel alleen beschikbaar voor Windows-gebruikers - ontworpen voor lokaal, offline gebruik, waarmee u kunt communiceren met verschillende documenten op uw computer zonder dat u een internetverbinding nodig hebt.
 
Chat With RTX - for AI news
"Chat met RTX", de nieuwe lokale GPT-tool van NVIDIA. Bron: NVIDIA.
Dit zorgt ervoor dat uw gegevens privé blijven en nergens worden geüpload. Het tool ondersteunt open-source models, zoals LLaMA en Mistral, met een eenvoudige en gebruiksvriendelijke interface. Het dient wel te worden vermeld dat een redelijk krachtige computer vereist is om er goed mee te kunnen werken, want het maakt gebruik van geavanceerde technologieën zoals TensorRT-LLM en Tensor Cores voor verbeterde snelheid en efficiëntie in vergelijking met andere offline AI-tools.
 


Dit tool biedt de mogelijkheid om met uw documenten te chatten in formaten als .txt, .pdf, .docx en .xml, en zelfs om te communiceren met YouTube videotranscripties (hoewel voor het ophalen van transcripties een internetverbinding vereist is). Het is een 100% private manier om AI te gebruiken, wat mogelijk een upgrade van uw huidige configuratie rechtvaardigt als deze de taken nu niet aankan. Je kunt het tool downloaden en zelf uitproberen op de website van NVIDIA.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Nvidia!

Franse AI-startup Mistral lanceert Mistral-Next language model

Het in Parijs gevestigde Mistral AI werd opgericht in april 2023. Het pleit voor open model access, waarbij ontwikkelaars volledige controle hebben over de engines van hun applicaties. Tegen het einde van 2023 had het bedrijf $ 415 miljoen opgehaald, en werd het gewaardeerd op meer dan $ 2 miljard. Het bedrijf richt zich op generatieve AI-models.

Onlangs lanceerde het Mistral-Next, een language model dat is ontworpen om te concurreren met GPT-4, met een focus op geavanceerde functies en ethische AI. Er wordt gezegd dat dit model opvalt door zijn uitzonderlijke tekstgeneratie die contextueel relevante en coherente antwoorden produceert. Naar zeggen zou het superieure prestaties leveren, vooral bij taken die diepgaand begrip en creativiteit vereisen. Testers benadrukken het vermogen om complexe problemen aan te kunnen, wat suggereert dat het zou kunnen wedijveren met GPT-4. We kunnen het zelf gaan proberen zodra het op grote schaal wordt uitgebracht, wat al zeer binnenkort zou gaan gebeuren!