In de praktijk 2/2

 
Hier zijn de signalen op een I²C-bus
eerst door de standaard I²C-decoder bewerkt
en deze resultaten zijn daarna door een
custom decoder omgezet naar makkelijker leesbare waarden.
Heel handig in het gebruik is de panoramabalk die men kan oproepen bovenin het beeld. Deze toont alle 4 miljoen samples die in het hardware-geheugen zijn opgeslagen. Hieruit kun je een gedeelte selecteren met de muis of door aanraken en dat verschijnt dan in het grote venster. De hele inhoud van het geheugen kan ook worden weggeschreven naar een bestand. De AWG kan standaard een aantal golfvormen produceren, waarbij diverse parameters kunnen worden ingesteld. De schuifjes zijn vrij klein uitgevallen, waardoor het vrij moeilijk is om vooral de frequentie nauwkeurig in te stellen. Een extra (numerieke?) instelmogelijkheid zou hierbij wel fijn zijn. Het samenstellen van eigen golfvormen met behulp van een CSV-bestand met een aantal waarden is niet zo gebruiksvriendelijk, maar de ontwerpers hebben al aangegeven dat ze nog volop bezig zijn met het toevoegen van extra functionaliteit en mogelijkheden, en dit punt zal zeker nog worden verbeterd.

De logic analyzer wordt met hetzelfde gemak bediend als het scoopgedeelte. Veel elektronici gebruiken zulke functies op een stand-alone apparaat maar weinig omdat de bediening zo moeilijk is, maar hier is het werkelijk een fluitje van een cent. Rechts kun je door klikken/aanraken van de bolletjes een 8-bits triggerwoord instellen. Ook bij dit gedeelte zal de software nog worden uitgebreid.

De digitale decoders in de Smartscope kunnen zowel bij analoge als bij digitale signalen worden gebruik voor het decoderen van allerlei protocollen. Enkele veelgebruikte zijn nu al aanwezig en een kleine test met een I²C-bus liet snel de grote voordelen van deze decoders zien. Je krijgt dan op het scherm direct waarden of adressen te zien, zonder dat je daar verder veel moeite voor hoeft te doen. Het is zelfs mogelijk om twee decoders in serie te schakelen, waarbij de tweede weer een bewerking of selectie uitvoert op de resultaten die de eerste decoder levert. In figuur 5 is hiervan een voorbeeld te zien, waarbij de data in de hardware-buffer eerst is gedecodeerd door de standaard I²C-decoder en zijn output daarna door een custom decoder is omgezet naar makkelijker leesbare waarden, namelijk het registernummer en de 2-byte waarde samengevoegd tot een getal.
Producten
LabNation SmartScope USB oscilloscoop + gratis USB-OTG-kabel
LabNation SmartScope USB oscilloscoop + gratis USB-OTG-kabel
€ 229,95
Bijlage
PDF download full
Smartscope Datasheet
The Datasheet for Labnation's instant classic the Smartscope.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items