Uit enquêtes weten we dat de meeste Elektor-lezers ook professionele elektronica-technici zijn. Ze zijn werkzaam in de ontwikkeling, inkoop of verkoop van componenten en apparaten. We zijn dan ook altijd een tijdschrift geweest dat de gebruikelijke tweedeling tussen hobby- en professionele elektronica heeft getrotseerd. Enkele jaren geleden lanceerden we onze Industry Special (eerst onder de naam “Elektor Business”). Hier kun je uit de eerste hand vernemen wat de ontwikkelingsafdelingen van de fabrikanten zojuist op de markt hebben gebracht.
Ook zijn er interessante overzichtsartikelen over de laatste trends in de branche. In 2022 gaan we met ingang van dit nummer terug naar een uniform concept en integreren we de interessante artikelen uit de branche in Elektor magazine. Met een sterkere focus op één hoofdonderwerp – zonder dat dit ten koste gaat van de dekking van het hele spectrum van elektronica in onze uitgaven - kunnen we verschillende gebieden uitgebreider en diepgaander behandelen.

Elektor-editie januari/februari

 

In januari/februari richten we ons op 'Motorbesturing'. De markt voor elektromotoren is volop in ontwikkeling. Denk daarbij niet alleen aan relatief krachtige motoren die worden gebruikt in elektrische voertuigen en tweewielers, maar ook aan kleinere motoren voor drones en bewerkingsmachines zoals 3D-printers. Elektor bestrijkt dit enerverende gebied met zijn vertrouwde mix van theorie en praktijk. De elektronische aansturing van e-motoren met behulp van geïntegreerde H-brugdrivers, stappenmotordrivers en andere geïntegreerde componenten worden belicht. Op pagina's 6, 52 en 73 vindt je twee basisartikelen van Mathias Claussen en Thomas Scherer, natuurlijk alsmede een project met een schakeling over dit onderwerp. En op de Industry-pagina's laat Stuart Cording in een ander artikel zien hoe motorbesturingen vereenvoudigd kunnen worden.

Webinar

 

Geïnteresseerd in motorbesturing? In Elektor's aankomende (Engelstalige) webinar zullen onze ervaren Elektor Lab-technici Clemens Valens en Mathias Claussen de basisprincipes van motorbesturing behandelen en ook ingaan op enkele van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied. Borstelloze DC-motoren zullen centraal staan.

Clemens Valens is de technicus die het online platform van Elektor Labs beheert. Hij heeft een BSc in Elektronica en een MSc in Elektronica en Informatietechnologie. Clemens begon zijn carrière bij Elektor als hoofdredacteur van Elektor Frankrijk, en hij heeft ook gewerkt als redacteur voor Elektor UK/US en ElektorMagazine.com. Tegenwoordig is hij als creatief technoloog bij Elektor verantwoordelijk voor de community-website Elektor Labs, waar elektronicaliefhebbers hun werk kunnen publiceren en met vakgenoten uit de hele wereld kunnen communiceren.

Mathias Claußen begon als een technicus opgeleid voor IT-systemen en behaalde een BSc in Electrical and Information Engineering en een MSc in Microelectronic Systems. Hierna werkte hij als projecttechnicus voor embedded ontwikkeling en richtte hij zich op op ARM Cortex-M gebaseerde architecturen en real-time besturingssystemen. Mathias kwam in 2018 bij Elektor werken als onderdeel van het Elektor Lab-team dat zich voornamelijk op software richtte.

 

 

Nieuwsbrief

 

Elektrotechnici, makers en studenten over de hele wereld lezen Elektor's wekelijkse E-Zine voor nieuwe elektronicaprojecten, technische informatie, product nieuws, diepgaande interviews met vooraanstaande elektrotechnici uit de branche en nog veel meer. We hebben voor elk wat wils, van Raspberry Pi- en Arduino-fans tot professionele technici die geïnteresseerd zijn in embedded programmering. Abonneer je op ons gratis E-Zine om deze geweldige content rechtstreeks in je inbox te ontvangen!