Over dit artikel

Raamantenne

voor wereldontvangers

Raamantenne
Voor kortegolfontvangst gaat er niets boven een langdraadantenne, maar helaas heeft daar niet iedereen ruimte voor. In die gevallen vormt de in dit artikel beschreven actieve raamantenne een prima alternatief. De antenne is simpel te bouwen, levert uitstekende prestaties en is ook nog eens heel goedkoop.Zij die met hun kortegolfontvanger ook nog iets anders willen doen dan op vakantie naar de wereldomroep luisteren, merken al snel dat een simpele telescoopantenne zo zijn beperkingen heeft. Het rendement van zo'n spriet is zeer bescheiden, terwijl hij binnenshuis bovendien vrij veel storing oppikt. Als men zich wat serieuzer gaat bezighouden met lange-afstandsontvangst, ontstaat daarom meestal na korte tijd behoefte aan iets beters.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1,R2 = 82 k
R3 = 560
R4 = 220
Condensatoren:
C1,C2 = 2n2 keramisch, steek 5 mm
C3 = 100 n keramisch, steek 5 mm
C4 = 100 n, steek 5 mm of 7,5 mm
Halfgeleiders:
T1,T3 = BF494
T2 = BF451 (BF450)
Diversen:
K1 = BNC- of tulp-connector
10 à 15 meter montagedraad
Reacties worden ingeladen...