Rigetti Computing heeft aangetoond dat één van hun supergeleidende kwantumprocessors in staat is tot een soort van machineleren dat een flinke bijdrage zou kunnen leveren aan de kunstmatige intelligentie (AI).

De 19Q, Rigetti’s 19qubit-kwantumprocessor die werkt met supergeleiding, zou in staat zijn tot machinaal leren zonder supervisie. In tegenstelling tot machineleren met supervisie, waar de output van een algoritme wordt vergeleken met "gelabelde" trainingsdata, biedt deze manier van leren de mogelijkheid om ingewikkelde problemen op te lossen met behulp van alleen inputdata, zonder speciale trainingsdata en met niet van te voren vastgelegde uitkomsten.

Machinaal leren zonder supervisie wordt tegenwoordig gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals voor de analyse van reeksen in de bio-informatica en genetische clustering, bij data mining voor het afleiden van reeksen en patronen, in medische visualisatie en beeldanalyse en bij computervisie voor het herkennen van objecten.

Bij de demonstratie maakte het Rigetti-team gebruik van een hybride kwantum/klassiek algoritme voor clustering dat ze zelf hebben ontwikkeld. Volgens Rigetti maken de 19 qubits van hun processor dit tot de grootste hybride demonstratie ooit in zijn soort.
De 19Q-processor is verkrijgbaar als een programmeerbaar backend in Forest. Het bedrijf kondigde ook de nieuwste versie van zijn kwantum-ontwikkelomgeving aan: Forest 1.2.

Het onderzoeksrapport: Unsupervised Machine Learning on a Hybrid Quantum Computer.