De RP2040, de eerste microcontroller van de Raspberry Pi Foundation, heeft krachtige functies die van pas komen voor een breed scala aan toepassingen. Zin in experimenteren? Dan hen je geluk. Elektor heeft een boek, accessoires en een op de RP2040 gebaseerd Raspberry Pi Pico Board gebundeld in de All-in-One Raspberry Pi Pico Experimental Bundle.

De Pico-experimenteerbundel

Over de RP2040 en het Pico-board hoef ik niet veel te schrijven. Je hoeft slechts de uitstekende introductievideo van Clemens Valens op Elektor TV te bekijken om alles te weten te komen.

 
MicrosoftTeams-image (1).png
De All-in-One Raspberry Pi Pico-experimenteerbundel.

Laten we die bundel eens nader bekijken. Dit zit er allemaal in:

  • 1x boek Raspberry Pi Pico Experimenting Kit – Programming & Projects
  • 1x Raspberry Pi Pico (met voorgesoldeerde header)
  • 1x Pico-uitbreidingsboard met:
- TFT-LCD met ST7735-driver
- 3x drukknop
- 3x LED
- actieve zoemer
- 6x (UART/GPIO/I²C/ADC) Grove-compatibele connector
  • 1x MPU6050 6-assige IMU
  • 1x DHT11 vocht- en temperatuursensor
  • 1x 10A-relais
  • 1x SG90-servo
  • 1x schuifregelaar (potmeter)
  • 1x serieel-naar-WiFi-module (ESP8266)
  • 1x HC-SR04 ultrasone afstandssensor
  • 1x WS2818 adresseerbare RGB LED-module met acht LED’s

De Raspberry Pi Pico

Het Pico-board biedt een aantrekkelijk geprijsde instap in de wereld van embedded software-ontwikkeling en microcontrollers. De uitstekende documentatie van de Raspberry Pi Foundation zal je zeker helpen om snel je weg te vinden in de wereld van embedded ontwikkeling.

 
Raspberry Pi Pico
De Raspberry Pi Pico.

Wil je meer weten over de Raspberry Pi Pico? Kijk dan eens naar het Elektor-artikel “Pico Power: Get to Know the Raspberry Pi Pico Board and RP2040”.

Een boek begeleidt je bij je eerste stappen

Het boek “Raspberry Pi Pico Experimenting Kit – Programming & Projects” biedt een inleiding tot de Raspberry Pi Pico-experimenteerbundel. Hier worden niet alleen de componenten van de kit toegelicht, maar ook met praktische voorbeelden de eerste stappen bij het programmeren en gebruiken van de kit. Met meer dan 170 pagina’s is het boek bij deze kit meer dan alleen maar een handleiding. De projecten beginnen met het aansturen van een LED en eindigen met het inrichten van je eigen kleine webserver.

De projecten bouwen op elkaar voort en leiden je door de randapparatuur die in de kit zit. Naast de gewone illustraties vullen schema’s en broncodes de projecten aan en nodigen ze je uit om je eigen creaties en projecten met de kit te ontwikkelen. Alles wat je leert kan dankzij het gebruik van MicroPython niet alleen worden gebruikt met de Raspberry Pi Pico-experimenteerbundel, maar ook worden overgedragen naar andere platforms waarop MicorPython draait.



 
Raspberry Pi Pico Experimenting Kit.png
Het boek “Raspberry Pi Pico Experimenting Kit – Programming & Projects”.

Als je al een Elektor Raspberry Pi Pico-experimenteerbundel in de Elektor Shop hebt gekocht, maar het boek op dat moment nog niet leverbaar was, dan is er reden om je te verheugen. Als koper van de Elektor Raspberry Pi Pico Experimenting Bundle krijg je toegang krijgen tot de digitale versie van het boek “Raspberry Pi Pico Experimenting Kit – Programming & Projects”.

De Elektor Raspberry Pi Pico Experimenting Kit

De Raspberry Pi Pico heeft bijna geen periferie aan boord; er is voor de gebruiker alleen een groene LED geïntegreerd. Daarom bevat de experimenteerbundel de Elektor Raspberry Pi Pico-experimenteerkit. Deze bevat een TFT, buzzer, knoppen en LED’s. Er zitten ook uitbreidingsmodules in zoals WS2812-LED’s, een zesassige gyro, een DHT11 vocht- en temperatuursensor, een servo, een relais, een potentiometer, een ultrasone afstandssensor en een ESP8266 serieel/WiFi-bridge. Je krijgt een evenwichtige verzameling accessoires om je op weg te helpen in de wereld van embedded software-ontwerp.

 
Elektor Raspberry Pi Pico Experimenting Kit
De Elektor Raspberry Pi Pico Experimenting Kit.

Kan ik de Arduino IDE gebruiken?

Aangezien de Raspberry Pi Pico Arduino-ondersteuning heeft, is hij toegankelijk voor het bekende Arduino-framework en een enorme verzameling bibliotheken. Voor alle randapparatuur die in de Elektor Raspberry Pi Pico Experimenting Kit zit, zijn kant-en-klare bibliotheken beschikbaar, dus aan de slag gaan is eenvoudiger dan ooit tevoren. Ontwikkelen kan met de Arduino IDE of Visual Studio Code onder Windows, MacOS of Linux. Ook is de Raspberry Pi Pico een prima metgezel voor de Raspberry Pi 400.

Als je meteen aan de slag wilt, kijk dan eens in de Elektor Shop naar de All-in-One Raspberry Pi Pico Experimental Bundle. En als je al een Raspberry Pi Pico hebt, is de Elektor Raspberry Pi Pico Experimenting Kit ongetwijfeld een goede aanvulling.

 
Vertaling: Eric Bogers