Autorijden 4.0

7 oktober 2016, 00:00
Autorijden 4.0
Autorijden 4.0
Dat de technische revolutie een overweldigende invloed heeft op ons dagelijks leven, ondervindt iedereen waarschijnlijk aan den lijve. We passen ons aan en wennen soms ook wel heel snel aan de gemakken die deze tijd ons biedt. Soms gaat de technologie iets te hard en kunnen we er niet altijd even verantwoord mee omgaan. Specifiek doel ik op het hanteren van een smart device achter het stuur. Het is een goede zaak dat dit (een tijdje geleden alweer) verboden is en dat er hoge boetes op staan. Terecht, want het brengt de veiligheid op de weg serieus in gevaar.

In Japan doen ze dat, net als heel veel dingen, anders: in de Aichi-prefectuur kun je een app gebruiken die je beloont met gratis koffie voor elke 200 in de auto afgelegde kilometers die je je telefoon niet hebt aangeraakt. De app maakt daarbij gebruik van GPS en de bewegingssensoren in de telefoon.

Positieve bevestiging dus, in plaats van negatieve. Driving Barista is een samenwerking tussen Toyota, Komeda Co Ltd en KDDI Corporation en is als proef opgezet om het aantal verkeersdoden in deze prefectuur, dat landelijk gezien al 13 jaar het hoogste is, terug te brengen. Een origineel en zeer zinvol initiatief, noem ik dat!

Nu we het toch over auto’s en telefoons hebben... Laatst las ik dat Land Rover een marketingstunt had uitgehaald rondom hun Intelligent Seat Fold-technologie waarin niemand minder dan Bear Grylls — ja, die van Discovery Channel — tijdens een vrije val vanuit een vliegtuig met 200 km/u de zitplaatsindeling in een nieuwe Land Rover Discovery via zijn smartphone kon aanpassen, alvorens zijn parachute te openen.

Nou ja, dan vond ik dat Japanse initiatief toch zinvoller...
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items