"Avatar-robotarm" ontwikkeld

11 november 2017, 11:00
Figuur YouTube/Keio University
Figuur YouTube/Keio University
Aan de Keio Universiteit in Tokyo, Japan hebben onderzoekers onder leiding van Takahiro Nozaki (van de Faculty of Science and Technology and Haptics Research Center) een "real-time-avatar-robotic arm" ontwikkeld die geluid, beeld en zeer nauwkeurige aanraaksensaties over kan brengen naar gebruikers op afstand. Hiermee komen zij tegemoet aan de vraag uit de industrie, de landbouw en de zorg.

Haptische toepassingen stellen gebruikers in staat om het gevoel van aanraking te ervaren via trillingen die meestal met motorjtes worden opgewekt. Dergelijke technologie maakt gebruik van aanraaksensoren die moeilijk te kalibreren zijn en vaak slecht functioneren in extreme omgevingen zoals hitte en straling. Bovendien is de conventionele technologie gebaseerd op trillingen en pseudo-tactiel. Hoewel het kan worden gebruikt voor spelletjes en amusement, is het scala aan industriële toepassingen zeer beperkt

Avatar-robotarm - Takahiro Nozaki, Faculty of Science and Technology, Keio UniversityHet team ontwikkelde een haptische avatar-robot met een General Purpose Arm (GPA) die geluid, beeld, beweging, en vooral een zeer nauwkeurig gevoel van aanraking overdraagt aan een op afstand gelegen gebruiker in real time. Nozaki: "Deze 'real-haptics' maken integraal deel uit van de technologie van het Internet of Actions (IoA) en hebben toepassingen in de industrie, landbouw, geneeskunde en verpleging".

Dit is 's werelds eerste technologie voor tactiele overdracht met hoge precisie die menselijke bewegingen onthoudt, bewerkt en reproduceert. Deze arm maakt geen gebruik van conventionele aanraaksensoren, waardoor hij goedkoper, compacter en robuust is wat storingen en ruis betreft. De kerntechnologie in deze avatar-robot is gebaseerd op zeer nauwkeurige motoren die geïntegreerd zijn in de avatar-arm en algoritmen om ze aan te sturen. Een hoge mate van controle van de kracht en de positie is essentieel voor het overbrengen van aanraaksensaties zonder gebruik te maken van aanraaksensoren.

Nozaki en collega's hebben 'Motion Lib' in het leven geroepen om hun 'real-haptics technologie' te commercialiseren. Het hoofdproduct is een geïntegreerde chip, de 'ABC-CORE' IC force/tactile controller genaamd. Deze chip stuurt de krachtregeling van DC/AC-servomotoren en brengt de tactiele informatie over via twee motoren. Belangrijk is dat, aangezien de op de motor uitgeoefende kracht wordt berekend door een algoritme in de chip, het niet nodig is om kracht of momentsensoren te gebruiken.

Meer informatie: https://www.keio.ac.jp/en/news/2017/Oct/13/48-24778/
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items