Volgens Seokheun Choi, universitair docent bij Binghamton University (New York), kan origami, de Japanse papiervouwkunst, ook worden gebruikt om batterijen te maken. De wetenschapper ontwikkelde een door bacteriën gevoede papieren batterij die slechts vijf cent kost.

De origami-batterij wekt uit de stofwisseling van bacteriën voldoende energie op om een eveneens op papier gebaseerde bio-sensor te voeden. Hiervoor is een druppel bacteriehoudende vloeistof  al voldoende. Vuil water dat veel micro-organismen bevat is hiervoor prima geschikt. De batterij is vooral nuttig voor gebruik in afgelegen gebieden waar weinig materialen beschikbaar zijn. Papier wordt in ontwikkelingslanden vaak door experts op het gebied van ziektebestrijding en –preventie als basis voor diagnostische hulpmiddelen gebruikt.

De origami-batterij heeft in opgevouwen toestand de afmetingen van een lucifersdoosje. De kathode bestaat uit nikkel dat op standaard kopieerpapier is verstoven. De anode is gemaakt met koolstofverf en vormt een door was omsloten hydrofiel gebied dat de bacteriehoudende vloeistof absorbeert.