Onderzoekers van Rice University hebben een CMOS-compatibele biomimetische kleuren-fotodetector ontwikkeld die op licht met de kleuren rood, groen en blauw reageert op een manier die lijkt op de manier waarop levende organismen dat doen. Er wordt gebruik gemaakt van een raster dat direct in het CMOS-proces aan silicium-fotodetectoren kan worden toegevoegd, en dat de huidige externe filters vervangt. Dit betekent een aanzienlijke vereenvoudiging van het ontwerp van zo’n detector.

Het nieuwe filter werd ontdekt als ‘bijproduct’ van een onderzoek naar de manier waarop inktvissen kleuren zien. Er wordt aangenomen dat dit door de huid heen gebeurt. In een poging die huid na te bootsen werd een aluminium  raster gemaakt met parallelle sleuven van 100 nm breed. Dit bleek als kleurenfilter in een fotodetector te kunnen worden geïntegreerd.
De kleurselectie ontstaat door interferentie tussen de sleuven en het oppervlak van de detector. Hierbij ontstaan oppervlakte-plasmonen, een combinatie van oscillerende metaalelektronen en licht, waarmee niet alleen de kleuren kunnen worden ‘afgestemd’ maar ook de lichtintensiteit op bepaalde plaatsen kan worden geregeld.

Illustratie: B. Zheng / Rice University