Een team engineers van de University of Wisconsin-Madison (UW-Madison) heeft de meest flexibele functionerende transistor ter wereld geconstrueerd — en tevens een snel, eenvoudig en goedkoop productieproces ontwikkeld dat gemakkelijk kan worden opgeschaald naar een commercieel niveau. De nieuwe ontwikkeling kan de deur openen naar een steeds meer ‘verbonden’ wereld, doordat fabrikanten ‘slimme’ draadloze mogelijkheden aan alle mogelijke grote en kleine producten of objecten kunnen toevoegen; men kan daarbij denken aan (buizame, rekbare en beweeglijke) wearable sensors en computers voor mens en dier.

Transistoren vormen de basis voor vrijwel alle moderne elektronica. Het team van UW-Madison heeft een al 20 jaar bestaande industriestandaard onderhanden genomen: de BiCMOS dunne-film-transistor (Bipolar Complementary Metal Oxide Semiconductor), die verschillende eigenschappen (snelheid, grote stroom en geringe dissipatie) combineert. De nieuwe transistor heeft al deze eigenschappen — en is daarnaast uiterst flexibel.

De vervaardiging van traditionele BiCMOS-elektronica berust op een groot aantal delicate productiestappen bij hoge temperaturen, waarbij steeds het gevaar bestaat dat zelfs een kleine temperatuurafwijking ergens in het proces alle voorgaande stappen teniet kan doen.

Het team onder leiding van Zhenqiang Ma heeft de flexibele transistor daarentegen op een monokristallijn slilicium nanomembraan op een buigzaam stuk plastic vervaardigd met behulp van een uniek proces dat veel van die ‘delicate’ stappen overbodig maakt en zo de kostprijs en productietijd aanzienlijk reduceert.