Leden van de Elektor-community zijn altijd dol geweest op audio projecten. Dit Mini FM-ontvange project uit 2009 presenteerde een complete ontvanger schakeling met een uitstekende ontvangst en geluidskwaliteit. Laten we het ontwerp eens nader bekijken.

FM-ontvanger Circuit

De belangrijkste uitdaging was dat de gebruikte geïntegreerde schakeling (IC) alleen beschikbaar was in een 16-pins SMD-behuizing, wat de assemblage kon bemoeilijken. Om de constructie te vereenvoudigen ontwikkelde Ton Giesberts (Elektor Labs) speciaal voor dit project een printje, die voortkwam uit een idee van Karl Odenthal. Om het geheel compact te houden, maakte de rest van de schakeling gebruik van SMD-componenten, voornamelijk van het formaat 0805. De afmetingen van deze miniatuurprint waren indrukwekkend klein, slechts 32 × 27 mm2. Het ontwerp vermeed complexe spoelen en de enige vereiste was een spanningsgestuurde oscillator (VCO) met een luchtspoel met slechts vier windingen.
 
The complete Mini VHF FM receiver circuit
De ontvanger bestaat alleen uit het IC en een paar passieve componenten
De volledige schakeling voor de FM-ontvanger was vrijwel identiek aan die op de datasheet voor het IC, omdat het moeilijk was om zelfs maar iets te verbeteren zonder veel extra elektronica toe te voegen. Een paar weerstanden en condensatoren plus een spoel waren nodig, legde het Labs-team uit.

Zie de compacte PCB die werd ontworpen voor de ontvanger. De ontwerpers gebruikten overal SMD onderdelen om de afmetingen zo klein mogelijk te houden.
 
The receiver's tiny circuit board
De ontvanger heeft plaats op een uiterst kleine print.
 

"De spoel voor de VCO is een luchtspoel met 4 windingen", legden de ontwerpers uit. "Men kan hiervoor het beste verzilverd draad gebruiken. De eenvoudigste manier is om 4 windingen op een boor van 4 mm te wikkelen en dan de spoel iets uit te rekken, totdat de uiteinden van de spoel precies op één lijn liggen met hun respectievelijke montagegaten in de print. Plaats de spoel een paar millimeters boven de print, zodat deze later gemakkelijk afgeregeld (door uitrekken of samendrukken) kan worden, zodat de afstemkring de hele FM-band van 88 tot 108 MHz correct bestrijkt. Het afstemmen gebeurt met trimmercondensator C5. Hiervoor heeft men wel een kleine schroevendraaier en wat geduld nodig, maar over het algemeen luistert men toch naar een en dezelfde radiozender."

Meer over radio en de ontvanger

Het Elektor artikel (080556) over dit FM-ontvangerproject verscheen in Elektor januari 2009. Elektor-leden profiteren van de Elektor Mag, een Elektor Store korting en volledige toegang tot de online Elektor-bibliotheek, die dit artikel en tientallen andere uitgaven bevat. Word vandaag nog lid!

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Wireless & Communication!Vertaling: Willem den Hollander