Het bouwen van een buizenversterker is een droom voor veel technici en makers. Maar factoren als de kosten, de grote behuizing, transformatoren en ingewikkelde kabelbomen kunnen zelfs de meest ambitieuze mensen afschrikken. In 2014 ontwikkelde Michiel Ter Burg een compacte oplossing die in Elektor Mag stond. Hij bewees dat het mogelijk is om een kleine buizenversterker te bouwen met een paar watt uitgangsvermogen per kanaal met gewone voedingstransformatoren voor printmontage als uitgangstransformatoren.
 
DIY Compact Tube Amp - photo.png
Compacte buizenversterker
Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Circuits & Circuit Design!

Schema van de buizenversterker

Bekijk het schema van de buizenversterker. Ter Burg legt uit: "Het audio-ingangssignaal op connector K1 wordt toegevoerd aan ingangstransformator TR2. De secundaire zijde van deze transformator stuurt de twee triode delen van de buizen in tegenfase aan via weerstanden R8 en R12".
 
DIY Compact Tube Amp - schematic
Deze eenvoudige buizenversterker is opgebouwd rond een paar PCL86 (14GW8) buizen.
"De anodes van de pentode delen van de electronenbuizen V1 en V2 zijn verbonden met de primaire wikkeling van transformator TR1 (een ingekapselde voedingstransformator voor printmontage), die hier is omgebouwd tot uitgangstransformator. De uitgangssignalen van de triodes worden via de netwerken C3/R3 en C5/R16 naar de stuurroosters van de pentodes geleid. De twee secundaire wikkelingen van TR1 sturen de luidspreker aan." Raadpleeg het artikel voor aanvullende informatie over het circuit.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Versterker!

De print

Bekijk de print lay-out voor een enkel versterkerkanaal. Voor een stereoversterker moeten er twee worden gemonteerd. Ter Burg merkt op: "Nadat je de versterkerprint en de voeding hebt gemonteerd, kun je de ruststroom en de balans aanpassen nadat je de buizen een tijdje hebt laten opwarmen. Zoals gezegd kun je beginnen met een ruststroom van 25 mA per buis (250 mV op K5) en de balans zo instellen dat de stromen door de twee buizen precies gelijk zijn. Dan ben je klaar om eens naar de versterker te gaan luisteren".
 
DIY Compact Tube Amplifier - PCB
Print lay-out voor een enkel versterkerkanaal.
"De auteur verkreeg de beste resultaten met de twee uitgangswikkelingen parallel geschakeld en een weerstand van 4,7 kΩ in het terugkoppelcircuit, zoals aangegeven op het schema. Met verschillende luidsprekers (zowel boxbehuizing als paneeltype, en ongeacht de impedantie) klinkt het zoals je zou verwachten van een buizenversterker: goede detaillering bij laag volume en vloeiende oversturing bij hoge signaalniveaus. Hoewel de gemeten bandbreedte bij vol vermogen misschien wat tegenvalt, mis je in praktische luistersituaties niets omdat de bandbreedte bij lagere uitgangsniveaus vrij groot is en zich uitstrekt tot boven de 10 kHz”.

Meer informatie over de buizenversterker

Het artikel bij dit buizenversterkerproject verscheen in Elektor Jan/Feb 2014. Elektor Leden hebben volledige toegang tot de Elektor bibliotheek, waarin het artikel te vinden is.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Audio!



Vertaling: Hans Adams