Configureerbare analoge chip veel zuiniger dan digitale versie

14 maart 2016, 11:42
Configureerbare analoge chip veel zuiniger dan digitale versie
Configureerbare analoge chip veel zuiniger dan digitale versie
Onderzoekers van het Georgia Institute of Technology in Atlanta (USA) hebben een nieuwe configureerbare reken-chip ontwikkeld die duizend maal minder energie verbruikt dan vergelijkbare digitale versies en bovendien ook nog veel kleiner van afmetingen is.

Het nieuwe IC heeft de benaming Field-Programmable Analog Array (FPAA) System-On-Chip (SoC) gekregen en het maakt gebruik van analoge technologie in combinatie met digitale componenten. Hiermee zijn een sterke afname van het energieverbruik en de afmetingen mogelijk. Bovendien is een FPAA niet-vluchtig, net zoals een flash-geheugen.

Volgens de onderzoekers zijn deze nieuwe low-power 'analoge' chips voor veel toepassingen even goed bruikbaar als de conventionele configureerbare digitale arrays (FPGA's). Professionals die bekend zijn met FPGA's zullen merken dat de programmeer-interface van een FPAA erg veel lijkt op die van zijn digitale soortgenoot. Maar in termen van vermogensconsumptie kan de analoge versies al werken met enkele milliwatts, terwijl een FPGA toch zeker een watt nodig heeft.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items