Patrick Besse uit Villeneuve sur Lot in Frankrijk heeft een fascinerende werkruimte. Ook als je niet zo gecharmeerd bent door de kleuren en de verlichting, dan kun je toch het professionele en unieke karakter van zo'n werkplaats waarderen. En als interviewer zijn het de werkplaatsen zoals die van Patrick, die mij nieuwsgierig maken als mensen hun passies inzenden.

Wat is je huidige beroep?
 Patrick Besse: Momenteel met pensioen. Ik begon mijn werkzame leven echter als industrieel elektricien. Ik heb mezelf in de jaren 80 geschoold in de elektronica (ik had alle Elektors, vanaf het eerste nummer). Daarna werkte ik als technicus voor verschillende IT-bedrijven. Vervolgens, in de jaren 2000, was ik webadministrator voor een bedrijf in Parijs.

Hoe zou je jouw ruimte het beste omschrijven? En hoe gebruik je die?
 Patrick: Het is "mijn kleine laboratorium!" Er is geen ruimte over, maar ik heb alles bij de hand. De werkplaats en de computerruimte delen hetzelfde bureau. Een deel van het gereedschap is verzameld op een V-Slot rail, voorzien van hulpmiddelen geprint in 3D. De rest van de apparatuur en de printers staan in de kast met schuifdeuren. Bovendien is alle ruimte geoptimaliseerd als ware het een Tetris spel dat ik dagelijks speel.
 
Workspace of Patrick
De fascinerende werkruimte van Patrick Besse.
Hoe lang heb je je werkplaats al, en waar bevindt het zich?
 Patrick: Mijn lab bevindt zich al 4 jaar in een kamer van het huis die ik in twee delen heb gesplitst.

Wat waren je plannen en doelstellingen bij het ontwerpen en/of inrichten van je ruimte?
 Patrick: Grotere ruimte, overzichtelijkheid en praktisch.

Aan wat voor soort projecten werk je (bijvoorbeeld zelfbouwelektronica, programmeren, robots, enzovoort)? Waarom geef je prioriteit aan zulke projecten?
 Patrick: Ik hou van het onderling verbinden van projecten, van het ontwerpen van printplaten en het programmeren van Arduino. Maar ook, webdesign (PHP, CSS, etc.) en fotografie, en 3D printen.

Wat voor apparatuur en gereedschap heb je? Hoe en waar bewaar je de apparatuur en het gereedschap?
 Patrick: Ik heb bijna alles wat ik nodig heb (3D printer, scoop, vergrootglas, gereedschap, etc.). Ik mis alleen nog een goede microscoop, een andere 3D-printer en ook tijd voor mijn projecten :-)

Wat beschouw jij als je belangrijkste of meest waardevolle instrument of gereedschap? En waarom?
 Patrick: De computer, en het vergrootglas! Gezien mijn leeftijd is dit het gereedschap dat ik het meest gebruik.

Wat is volgens jou het meest cruciale of belangrijkste onderdeel of gereedschap?
 Patrick: Het meest bijzondere van mijn kleine lab is toch wel de V-Slot rail, die voorzien is van 3D-geprinte hulpstukken. Verder is er zelfs een houder voor soldeerrollen die op deze rail kan schuiven en onder de steunen van de multimeters wordt opgeborgen. Ook heb ik een uitklapbaar "systeem" om de kabels van de soldeerbouten boven mijn werkbank te houden.
 
Workspace of Patrick
Netjes en volledig ingericht heeft deze werkruimte veel gereedschap & apparatuur.
Ben je van plan nieuwe apparatuur of gereedschap te kopen? Of misschien ga je een nieuwe werkbank bouwen of betere verlichting installeren?
 Patrick: Alleen een goede microscoop met een HDMI-aansluiting.

Vertel ons eens over je favoriete elektronica-gerelateerde project. Wat heb je gebouwd en waarom? Welke componenten, microcontrollers en/of kits heb je gebruikt? Heb je iets interessants geleerd?
 Patrick: Ik heb een lichtpaneel genaamd SwinGraf gemaakt dat berichten, geanimeerde GIF's of een audiospectrum kan weergeven. Het werkt met een ESP32. Je kunt het zien op GitHub, maar ik heb nog geen tijd gehad om de code te optimaliseren om het te publiceren. Ik heb ook een site met dezelfde naam waarop mijn projecten en mijn andere passies te zien zijn (3D printen, fotografie...)

Werk je momenteel aan een elektronica- of programmeerproject?
 Patrick: Ik maak eerst af waaraan ben begonnen. Daarna probeer ik misschien, een connected project gerelateerd aan foto of video. Ik heb wat ideeën, maar op dit moment nog niets concreets.

Heb je advies, tips of aanmoediging voor andere technici of makers die overwegen een werkplaats op te zetten?
 Patrick: De werkplek moet je zin geven om te werken. Het moet comfortabel, goed verlicht en ruim zijn. Er is veel opbergruimte nodig. Ik geef deze tips dan wel, maar ik ben niet het beste voorbeeld.
Vind je het leuk om te leren over de werkruimtes van andere technici en makers voor hun elektronicaprojecten? Kijk dan eens naar deze electronica werkplekken.

Waar ontwerp en test jij je elektronica? Laat je werkruimte zien!

Wil je details over je werkplaats delen met Elektors wereldwijde community van technici, studenten en makers? Neem een paar minuten de tijd om dit formulier in te vullen, zodat onze redactie contact met je kan opnemen!

Vertaling: Hans Adams