Onderzoekers van de North Carolina State University hebben een systeem ontwikkeld dat gelijktijdig draadloos enkele watts aan vermogen kan leveren en voldoende bandbreedte heeft om video via dezelfde draadloze verbinding te streamen. Op deze manier wordt een echte ‘enkelvoudige’ draadloze verbinding mogelijk.

Bij draadloze overdracht van elektrische energie worden magnetische velden gebruikt om draadloos elektrische energie over te dragen. Om de verliezen bij het genereren van deze velden zo klein mogelijk te houden, zijn antennes nodig met een geringe bandbreedte — vooral wanneer zender en ontvanger meerdere centimeters van elkaar verwijderd zijn.

Een antenne met geringe bandbreedte beperkt echter de mogelijke datatransmissie. Daarom beschikken apparaten met draadloze vermogensoverdracht doorgaans over aparte zenders en ontvangers voor data-overdracht. Daardoor nemen kosten, gewicht en complexiteit van de betreffende apparaten toe.

De onderzoekers van NC State realiseerden zich echter dat een efficiënte vermogensoverdracht vooral over grotere afstanden weliswaar antennes met een zeer geringe bandbreedte vereist, maar dat de systeembandbreedte veel groter kan zijn.

Het team heeft aangetoond dat een systeem met grote bandbreedte kan worden geconstrueerd met behulp van ‘smalbandige’ componenten — het beste uit twee werelden combinerend.

Met deze grotere bandbreedte werd het mogelijk het kanaal voor draadloze energie-overdracht ook als communicatiekanaal te gebruiken, onder gebruikmaking van technieken om de overdrachtssnelheid en de signaalkwaliteit te verbeteren.

De onderzoekers hebben het nieuwe systeem met en zonder data-overdracht getest. Ze vonden dat bij een vermogensoverdracht van bijna 3 W (meer dan genoeg om een tablet bij het afspelen van een video te voeden) het systeem slechts 2,3% minder efficiënt was wanneer tegelijk 3,39 MB per seconde aan data werd overgedragen. Bij een vermogensoverdracht van 2 W was het verschil nog maar 1,3%. De tests werden uitgevoerd bij een afstand van 16 cm tussen zender en ontvanger, waarmee ook werd aangetoond dat het systeem over grotere afstanden werkt.

De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in de IEEE Antennas and Wireless Propagation Letters.