Het toedienen van medicatie in tablet- of capsulevorm is al meer dan 100 jaar vrijwel hetzelfde gebleven. Dit kan echter snel gaan veranderen. Onderzoekers van het MIT, Draper, Brigham and Women’s Hospitals hebben een geavanceerde 3D-geprinte capsule ontwikkeld die met behulp van Bluetooth-technologie wordt bestuurd. De capsule is ontworpen om te worden ingenomen door een patiënt, waar na deze informatie kan verzenden en ontvangen naar de buitenwereld. Het kan ook worden geïnstrueerd om geleidelijk medicijnen vrij te geven over een langere periode van tijd in reactie op symptomen.
De onderzoekers hebben deze slimme pil getetst bij varkens. Via Bluetooth communiceerde de kleine Y-vormige capsule de kerntemperatuur van het varken en werd deze getriggerd om een getimede medicijnafgifte uit te voeren.

De onderzoekers hebben twee scenario’s ontwikkeld voor toepassing van de pil. In één scenario kon het de lichaamstemperatuur van een persoon gedurende meerdere weken worden gecontroleerd, op zoek naar tekenen van hypothermie (onderkoeling) of hyperthermie (te hoge lichaamstemperatuur). Als dit werd ontdekt, kon het een geneesmiddel vrijgeven om te helpen bij vroegtijdige interventie. In een ander scenario zou het gebruikt kunnen worden voor temperatuurbewaking bij patiënten met een hoog infectierisico zoals HIV of malaria.

De bluetooth-capsule heeft een beperkt signaalsterkte (één armlengte) om ongewenste verbindingen te voorkomen, en de privacy van de data te beschermen. Om de productie van zo’n complexe pil mogelijk te maken hebben de onderzoekers de capsules met 3D-printtechnologie gebouwd. Verschillende componenten van de capsule werden geintegreerd in lagen van stijve en flexibele polymeren, waardoor de capsule beter bestand is tegen de zure omgeving van de maag.

De onderzoekers zijn van plan om hun onderzoek voort te zetten door een bredere set sensorsystemen te ontwikkelen, om meer dan alleen de lichaamstemperatuur te meten.

Het lijkt erop dat dit soort sciencefiction technologie misschien niet zo ver weg is als we ooit dachten!

Bron: MIT News