De Raspberry Pi Pico met zijn PIO-state machines is in staat om verbazingwekkende dingen te doen. Hoewel het genereren van analoge signalen zoals VGA tegenwoordig voor veel microcontrollers nog nauwelijks problemen oplevert, is DVI wél een uitdaging. Om de chip hiervoor de geschikte timing te laten genereren is het ook niet voldoende om hem op zijn nominale 133 MHz te laten draaien maar dient de Raspberry Pi Pico hiervoor "licht" te worden overklokt naar 252 MHz. Met de Raspberry Pi Pico DVI Sock is er nu een kleine uitbreiding beschikbaar die een directe verbinding met een monitor met DVI- of HDMI-aansluiting mogelijk maakt.


 
Raspberry Pi Pico DVI Sock
Raspberry Pi Pico DVI Sock


De Raspberry Pi Pico DVI Sock is een klein printje met een HDMI-poort en een paar passieve componenten.
 
RP2040 with PicoSock DVI.jpg
Raspberry Pi Pico DVI Sock met een Raspberry Pi Pico

Digitale video met 16-bit color

Het resultaat van deze uitbreiding is uitstekende digitale video (RGB565 / 16-bit color) met de Raspberry Pi Pico die direct kan worden weergegeven door een HDMI/DVI-monitor.

Op de GitHub repository van Luke Wren vindt u de technische documentatie, schema's en ook de bouwgegevens voor de Raspberry Pi Pico DVI Sock, evenals een software library waarmee u gemakkelijk met uw eigen projecten aan de slag kunt. Een van de voorbeelden is een kleine demo voor sprites en tiles die doet denken aan Zelda voor het Super Nintendo Entertainment System.


 
Raspberry Pico DVI Sock in action
5 volt en een HDMI-aansluiting: meer is er niet nodig

Maar andere demo's zijn ook mogelijk, zoals terminaluitvoer of zelfs het weergeven van video's of afbeeldingen. Mocht u zich nu afvragen of audio ook mogelijk zou zijn: theoretisch gezien, ja. Maar zoals de naam al doet vermoeden is de Raspberry Pico DVI Sock een DVI-poort in de vorm van een HDMI-poort. Om licentieredenen is dit geen echte HDMI-poort dus is er ook geen officiële audio-ondersteuning voor.

Nu ook met geluid


Het InfoNES-project voor de Raspberry Pi Pico laat echter op indrukwekkende wijze zien dat video met geluid wel degelijk mogelijk is. En er kunnen vast meer toepassingen worden gerealiseerd met de Raspberry Pi DVI Sock. Van een eenvoudig infodisplay tot een kleine gameconsole, de mogelijkheden kennen bijna geen grenzen. En dankzij de bestaande software libraries is het ook niet moeilijk om met graphics op de Raspberry Pi Pico aan de gang te gaan.

 

Samengevat


Voor een prijs van € 7,50 is de Raspberry Pi Pico DVI Sock een leuke toevoeging aan de Raspberry Pi Pico. Mocht u een project met de Raspberry Pi Pico en de Raspberry Pi Pico DVI Sock realiseren, waarom deelt u het dan niet op ons projectplatform Elektor-Labs.com om daarmee anderen ook gebruik te laten maken van uw creatie? Wij zijn erg benieuwd wat u heeft gerealiseerd of wilt realiseren met de Raspberry Pi Pico DVI Sock.


Vertaling: Marc Gauw