Alain Nardi is een elektronica-liefhebber uit Duinkerken, Frankrijk, met een achtergrond in toepassingen van industriële metingen. Ongeveer 16 jaar geleden begon hij zijn kelder te gebruiken als een elektronica-werkruimte, van het ontwerpen van Elektor-schakelingen tot het bouwen audio amplifiers. versterkers. Laten we eens kijken naar zijn werkruimte en huidige interesses.
 
Alain Nardi's electronics workspace for Industrial Measurement  and more
Nardi gebruikt zijn werkruimte voor een breed scala aan projecten, van industriële metingen tot zelfbouw elektronica.
Wat doe je voor je werk?
Ik ben met pensioen maar nog steeds actief voor een aantal oude klanten over de hele wereld, voornamelijk voor industriële metingen. Ik maak ook schakelingen die ik in Elektor vind of van mijzelf.
 
Hoe zou je je ruimte het beste omschrijven en hoe gebruik je deze?  
In een ruimte van 14 m² zijn alle muren bedekt. Drie muren zijn voor de opslag van componenten, oude apparatuur, documentatie, enz. Een muur is voor elektronische apparatuur, gereedschap en een werktafel. In het midden staat een tafel voor alles wat ik even ergens neer wil neerzetten.
 
Wat waren je vereisten en doelen toen je de werkruimte ontwierp?
Ik wilde mijn gereedschap en componenten binnen handbereik. Ik wilde ook een diepe tafel voor klein gereedschap, handapparatuur en experimentele schakelingen.

Hoe zit het met je technische interesses? Aan wat voor soort projecten werk je in je ruimte? Alleen geïnteresseerd in industriële metingen?
Ik maak schakelingen die ik tijdens mijn loopbaan heb ontworpen, gebruikt voor metingen of besturingen in chemische fabrieken. Er zijn nog steeds klanten met interesse in reserveonderdelen of reparatie. Voor mijn eigen projecten bouw ik graag audioversterkers en bijbehorende apparatuur. Ik bouwde mijn eerste versterker in 1969 voor de verjaardag van mijn vrouw, beschreven in Radio Bulletin. Deze moest 15 min opwarmen voordat hij werkte. Ik besloot het te bewaren.
 
Kan je wat informatie delen over de apparatuur en gereedschappen in je werkruimte voor zowel industriële metingen als zelfbouw elektronica?
Ik heb tenminste apparatuur om voornamelijk met analoge schakelingen te werken:
 
  • 4 voedingen
  • 1 signaalgenerator
  • 1 frequentiemeter (Elektor)
  • 1 precisie multimeter
  • Meerdere draagbare multimeters
 
Ik heb mijn twee oude oscilloscopen verkocht en ben overgestapt op een USB-scoop met een pc van Pico Technology. Ik heb ook drie ontwikkelborden voor microcontrollers en een in-circuit programmer (recent).
 
Wat is je favoriete of handigste tool?
De oscilloscoop is het handigst. Hoewel een USB-scoop niet zo handig is om onmiddellijk af te lezen, heeft deze het voordeel dat de signalen achteraf kunnen worden onderzocht. Voor mij is het onvervangbaar voor het schrijven van mijn testrapporten.
 
Wat biedt de toekomst voor je werkruimte? Heb je plannen?
Natuurlijk lees ik veel tijdschriften om op de hoogte te blijven van nieuwe dingen op de markt. Mijn werktafel heeft absoluut onvoldoende verlichting. Dit is voor verbetering vatbaar.
 
Heb je een favoriet elektronica-gerelateerd project? Wat heb je gebouwd?
De meer complexe apparatuur die ik heb ontworpen, is een positieregelaar voor de stang van een hydraulische actuator (aandrijving van een hogedrukklep). Niet zo ingewikkeld, maar interessant omdat het gedrag van hydraulica soms onvoorspelbaar is. Voor dit heb ik een bargraph met 41 LED's gemaakt met midden indicatie voor het bewaken van de klepstand servo.
 
An industrial measurement project: hydraulic valve controller
De hydraulische klepcontroller

Waar werk je op dit moment aan?
Mijn huidige project is een driefasige voeding met variabele frequentie die de asynchrone motor van mijn hogesnelheidsboormachine kan aandrijven. Drie PWM-stuursignalen worden geleverd door een microcontroller, ieder met een faseverschuiving van 120 graden. De signalen moeten drie half-bridge MOSFETs aansturen. Op dit moment hebben alle tests die ik heb gedaan geleid tot het uitbranden van een of meerdere MOSFETs. Ik probeer de oorzaak van de ontwerpfout te begrijpen.
 
De meeste ingenieurs en elektronica-enthousiastelingen hebben droomprojecten. Jij ook?
Een ding dat ik al heel lang in mijn hoofd heb, is om mijn eigen precisie-vervormingsmeter te maken (voor audiotests). Ik weet niet zeker of dat ooit zal lukken.
 
Heb je advies, tips of aanmoediging voor andere ingenieurs of hobbyosten die erover denken een werkruimte op te bouwen?
Let goed op de verlichting van je werkruimte. Het is belangrijk om prettig te werken.
 

Vind je het leuk om te weten wat de elektronicaprojecten van je collega’s zijn? Kijk eens naar deze andere electronica werkplekken.
 

Werken aan industriële metingen? Laat je werkruimte zien!

Wil je informatie over je thuiswerkruimte delen met de wereldwijde community van ingenieurs, studenten en hobbyisten van Elektor? Neem een ​​paar minuten de tijd om dit formulier in te vullen zodat we contact met je kunnen opnemen! Je kan ook communiceren met Elektor op Twitter en Facebook.


Vertaling: Hans Adams