Java-ontwikkelaar en trouwe Elektor-lezer Robert Geleit nam onlangs de gelegenheid te baat om een paar van onze vragen te beantwoorden over zijn elektronicawerkruimte. Deze werkruimte, gevestigd in een éénkamerflat in Epsom, Engeland, wordt al 24 jaar gebruikt en levert nog steeds de beste projecten met electronenbuizen af.

Elektor: Hoe zou je jouw ruimte het beste omschrijven? En hoe gebruik je het?

Robert: Het is een ontbijtbar in mijn keuken. Een opgeruimde werkbank is een veilige omgeving. Er was geen plaats meer voor mijn kolomboormachine op de plank boven de waterkoker. Ik gebruik mijn werkruimte een paar keer per jaar. Maar wat mijn werkruimte zo bijzonder maakt, is dat het op zo'n kleine plaats echt wel wat mogelijkheden biedt.

Elektor: Wat waren je eisen en doelen toen je je ruimte ging inrichten?

Robert: De huisbaas heeft een nieuwe keuken voor me geplaatst. Toen ze kwamen om hem te ontwerpen, vroeg ik: "Hoe zit het met mijn werkbank?". Ze plaatsten een ontbijtbar met daarboven kasten voor mijn opbergbakken.
 
Workspace in a kitchen
De werkruimte van Robert Geleit bevindt zich in de keuken.

Elektor: Wat interesseert je in technisch opzicht?

Robert: Ik ben geobsedeerd door electronenbuizen. Ik heb net een buizenproject afgerond. Het is een elektrostatische hoofdtelefoonversterker; hij klinkt geweldig.
 
Elektor: Wat voor apparatuur en gereedschap heb je in je ruimte staan? Kun je ons vertellen hoe en waar je de apparatuur en het gereedschap opslaat?

Robert: Ik heb een signaalgenerator en een scoop (kathodestraaloscilloscoop). Ik heb een Annex XS-25 en een verwarmde tinzuiger. De kolomboormachine zou niet op de bank passen.

Elektor: Wat beschouwt je als uw belangrijkste of meest gewaardeerde apparaat of gereedschap? En waarom?

Robert: Soldeer. Als het op is, is dat een nachtmerrie. Ik koop het per kilo.

Elektor: Vertel ons over je favoriete elektronicaproject. Welke componenten, MCU's en/of kits heb je gebruikt?

Robert: Ik heb dus een phone voorversterker met buizen gebouwd, en wat heb ik mezelf overtroffen. Ik kreeg het schema voor de versterker van iemand in Japan en het schema voor de voeding van iemand in de VS. Het is echt fantastisch. Ik denk erover om hem in productie te nemen.

Elektor: Heb je een droomproject of iets wat je graag zou willen aanpakken?

Robert: Ik vind het moeilijk om onderdelen te vinden voor een paar plasmatweeters (buizen en spoelen). Het is een beetje eng.

Elektor: Heb je advies, tips of aanmoediging voor andere technici of makers die overwegen een werkruimte in te richten?

Robert: Ga ervoor! Zolang je ruimte hebt voor het frame en de soldeerbout, zit je goed.
 

Vind je het leuk om te leren waaraan andere technici en makers werken aan elektronicaprojecten? Kijk dan eens naar deze electronica werkplekken.

Waaraan ontwerp en test jij elektronica? Laat je werkplek zien!

Wil je details over je werkplek delen met Elektors wereldwijde community van ingenieurs, studenten en makers? Neem een paar minuten de tijd om dit formulier in te vullen, zodat onze redactie contact met je kan opnemen!

Vertaling: Hans Adams