Een groep wetenschappers waaronder FOM-werkgroepleider prof. dr. Mikhail Katsnelson is er in geslaagd om de eerste werkende grafeentransistor te maken. Hiermee wordt de theorie dat grafeen een ideaal materiaal is om computerchips van te maken in de praktijk bewezen. Hoewel de techniek nu nog in de kinderschoenen staat is de verwachting dat grafeentransistoren uiteindelijk veel kleiner zullen zijn dan de huidige transistoren, waardoor er veel meer op een chip passen en deze dus aan rekenkracht wint.

 

Tot nu toe was het probleem met de fabricage van grafeentransistoren dat grafeen eigenlijk te goed geleidt, en dus niet de juiste halfgeleidende eigenschappen heeft die voor een transistor nodig zijn. De onderzoekers hebben dit probleem opgelost door het grafeen te combineren met dunne isolerende laagjes van een ander materiaal. Deze combinatie beschikt wel over de juiste halfgeleidende eigenschappen waardoor de grafeentransistor volledig geleidend en isolerend kan worden gemaakt.

 

De resultaten van het onderzoek werden op 3 februari 2012 gepubliceerd in het tijdschrift Science. Aan deze publicatie werd ook meegewerkt door prof. dr. Andre Geim en prof. dr. Kostya Novoselov die in 2010 met hun onderzoek naar grafeen de Nobelprijs voor de Natuurkunde hebben gewonnen. 

 

Meer info:
http://www.fom.nl/live/nieuws/artikel.pag?objectnumber=178820

 

Illustratie: FOM